22 Aralık 2019 Pazar

HAZRET-İ ÎSÂ ALEYHİSSELAM



قَالَ اللهُ تَعَالَى: اِنَّ مَثَلَ عِيسٰى عِنْدَ اللهِ كَمَثَلِ اٰدَمَ خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ ، اَلْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُنْ مِنَ الْمُمْتَرِينَ. (سورة آل عمران، ٥٩ / ٦٠ )
 الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  محقق الله تعالى عندنده عيسى عليه السلاميك ( باباسز ياراطلمقده ) حالى ، آدم عليه السلاميك حالى كبى در . الله تعالى اونى طوبرقدان ياراطدى صوكره ده اونه ، اول ، ده دى و اولووردى . ( بو ) حق ، سنيك رابيك دن در ، بناء عليه شبهه أدنلردن اولما  . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Muhakkak Allâhü Teâlâ indinde Îsâ Aleyhisselâm’ın (babasız yaratılmakta) hâli, Âdem Aleyhisselâm’ın hâli gibidir. Allâhü Teâlâ onu topraktan yarattı sonra da ona ‘ol’ dedi ve oluverdi. (Bu) hak, senin Rabbindendir, binâenaleyh şüphe edenlerden olma!” 
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 59-60)
Hicrî:   25   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

HAZRET-İ ÎSÂ ALEYHİSSELAM

Hazret-i Îsâ Aleyhisselâm, Hz. Meryem’in oğludur. Allâhü Teâlâ, Hz. Âdem’i anasız babasız yarattı. Hazret-i Îsâ’yı ise babasız yarattı.
Yahûdiler kötü zanna düşerek Hazret-i Meryem’i cezalandırmak istediler. Fakat Hazret-i Îsâ, daha beşikte iken Allâhü Teâlâ’nın kudretiyle konuştu: “Ben Allâh’ın kuluyum, bana kitap verdi, bana peygamberlik verdi, beni her nerede bulunursam bulunayım mübarek kıldı” dedi. Bu mûcizeyi gören Yahûdiler, Hz. Meryem’den el çektiler.
Hazret-i Îsâ (a.s.) Beyt-i Makdis’e birkaç mil mesafede bulunan Beyt-i Lahm köyünde doğmuştur.
Hz. Meryem evlenmemiş iken ve melekler kadar nezih ve iffetli bir halde yaşarken sırf ilâhî kudret ile Hz. Îsâ’ya hâmile kalmıştı. Kur’ân-ı Kerîm bunu açıkça beyân buyurmaktadır. Bütün Müslümanlar buna şüphesiz inanmaktadır. Hz. Âdem Aleyhisselâm’ın babasız ve anasız olarak yaratılmış olduğunu bilenler, Hz. Îsâ’nın babasız yaratılışını asla inkâr edemezler.
Hz. Îsâ Aleyhisselâm otuz yaşına girince Allâhü Teâlâ kendisine peygamberlik vermiş ve İncil kitabını indirmiştir.
Hz. Îsâ, Yahûdileri irşada çalışmış, kendilerine güzel öğütler vermiş, pek büyük mûcizeler göstermişti; fakat kendisine pek az kimse îman etmiştir ki, onlara havârî denilir. Bunlar on iki zât idiler.
Hz. Îsâ (a.s.) bir müddet vâlidesiyle beraber Ürdün’e tâbi Nâsıra’da ikâmet etmiştir. Bu yüzden kendisine tâbi olanlara Nasârâ, dinlerine de Nasrâniyet denilmiştir.
Yahûdiler, Hz. Îsâ’nın hayatına kasdettiler, ona benzettikleri bir şahsı tutup Kudüs-i Şerîf’te darağacına astılar. Îsâ Aleyhisselâm ise Hak Teâlâ’nın emri ve kudretiyle göğe kaldırıldı, melekiyyet kisvesine büründü. Kendisine Rûhullah denir.
Hicrî:   25   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder