30 Aralık 2019 Pazartesi

YAVUZ SULTAN SELİM’İN KUDÜS’Ü ZİYÂRETİ



قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَا كَانَ لِنَفْسٍ اَنْ تَمُوتَ اِلَّا بِاِذْنِ اللهِ كِتَابًا مُؤَجَّلًا وَمَنْ يُرِدْ ثَوَابَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَنْ يُرِدْ ثَوَابَ الْاٰخِرَةِ نُؤْتِهِ مِنْهَا وَسَنَجْزِى الشَّاكِرِينَ. (سورة آل عمران،  ١٤٥ )
الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  و هجبر كمسيه الله تعالى نيك إذنى اولمادقجه أؤلمك يوقدر . او وادسيله يازلمش بر يازى در ، هر كيم دنيا ثوابنى ( منفعتنى ) ديلرسه بز اونه اوندان وريرز . و هر كيم ده آخرت ثوابنى ديلرسه اونه ده اون دان وريرز . و شكر أدنلره مكافاتلرنى وره جكز  ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve hiçbir kimseye Allâhü Teâlâ’nın izni olmadıkça ölmek yoktur. O vâdesiyle yazılmış bir yazıdır. Her kim dünyâ sevâbını (menfaatini) dilerse biz ona ondan veririz. Ve her kim de âhiret sevâbını dilerse ona da ondan veririz. Ve şükredenlere mükâfatlarını vereceğiz.” 
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 145)
Hicrî:   04   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 

YAVUZ SULTAN SELİM’İN KUDÜS’Ü ZİYÂRETİ

Yavuz Sultan Selim Han, Memlûklere karşı kazandığı Mercidabık Savaşı’yla Suriye, Lübnan ve Filistin hâkimiyetini sağladığı gibi Mısır ülkesinin kapılarını da aralamıştı (24 Ağustos 1516).
Yavuz Sultan Selim Han, Mercidabık Ovası’ndan Halep’e, oradan da Şam’a geçti. Remle’de iken Kudüs-i Şerîf şehrini ziyâret etmek istediğini bildirdi. Ancak bazı bey ve paşalar emniyet sebebiyle ziyâretin, sefer tamamlandıktan sonra yapılmasını söylediler. O sırada mecliste bulunan Osmanlı tarihçi ve devlet adamlarından İdrîs-i Bitlîsî söz alarak şöyle söyledi: “Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘Sadece şu üç mescide yolculuk yapılır: Mescid-i Haram, Mescid-i Aksâ ve benim mescidim’ buyurmuşlardır. Böyle mübârek makamların bu kadar yakınına gelmişken ziyâret etmemek yerinde olmaz.”
Bu sözlerin de tesiriyle her türlü tehlikeyi göze alan padişah, Remle’den yola çıktı, durmaksızın yol alarak ikindi vakti Kudüs’e ulaştı (29 Aralık 1516). Şehir dışında çadırını kurdurarak bir süre dinlendi ve Mescid-i Aksâ vazîfelilerine haber yollayarak akşam namazını orada kılacağını bildirdi.
Sonra şehre girip Kubbetüssahre’yi ziyâret etti. Hacer-i Muallak’ı dolaşıp, Ruhlar Mağarası’na inip iki rekât namaz kıldı. Buradan çıkıp taşın sol tarafındaki mihrap önüne geldi, yine namaz kıldı, duâ etti. Buradan çıktıktan sonra vazîfelilere bol bol ihsanlarda bulundu. Yürüyerek Mescid-i Aksâ’ya geldi. Akşam namazını cemâatle kıldı. Namazdan sonra mihrap önüne geldi, iki rekât namaz kıldı. Zikirle meşgul oldu, duâ etti. Sonrasında yatsı namazını da cemâatle burada kıldı. Hizmetlilere bahşişler dağıttı. O gece şehir surlarının dışındaki otağında kaldı. Ertesi sabah çok sayıda koyun, deve ve sığır kurban ettirdi. Tekrar Kubbetüssahre’yi bu sefer gündüz gözüyle ziyâret etti. Mescid-i Aksâ’da iki rekât namaz kıldı. Sonrasında Kudüs-i Şerîf’i, peygamber kabir ve makamlarını ziyâret etti. Ziyâret merasiminin ardından bütün Kudüs-i Şerîf halkına sadaka ve ihsanlarda bulunarak Gazze’ye geçti. 
(Orta Doğu’nun Kalbi Kudüs, Çamlıca B.Y.)
Hicrî:   04   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder