12 Aralık 2019 Perşembe

HASTALIĞA SABRIN MÜKÂFÂTI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنِ ابْتُلِيَ فَصَبَرَ وَأُعْطِيَ فَشَكَرَ وَظُلِمَ فَغَفَرَ وَظَلَمَ فَاسْتَغْفَرَ أُولَئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  هر كيم بر مصيبته اوغراديغنده صبر أدر ، بر شى وريلرسه شكر أدر . ظلم أديلرسه ( ظلمدنى ) عفوأدر و باشقسينه ظلم أتديكى زمان ده إستغفار أدرسه ، إشته ( دنيا و آخرتده قورقودان ) أمين اولمق اونلر إيجندر و هدايته أرمش اولانلر اونلردر  ."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Her kim bir musîbete uğradığında sabreder, bir şey verilirse şükreder, zulüm edilirse (zulmedeni) affeder ve başkasına zulmettiği zaman da istiğfâr ederse, işte (dünyâ ve âhirette korkudan) emin olmak onlar içindir ve hidâyete ermiş olanlar onlardır.” 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   15   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

HASTALIĞA SABRIN MÜKÂFÂTI

 
Ashâb-ı Kirâm’dan Şeddâd bin Evs ve Sunâbihî (radıyallâhü anhümâ) hasta bir arkadaşlarını ziyârete giderler. Ona “Nasılsın?” diye hâlinden suâl ederler. Hasta zât “Elhamdülillah, iyiyim.” deyince Şeddâd (r.a.) şöyle der:
“Sana günahlarının affolunduğunu ve hatalarının silindiğini müjdelerim. Çünkü ben Resûlullah Efendimizden (sallallâhü aleyhi ve sellem) işittim, buyurdular ki:
‘Allah Azze ve Celle şöyle buyurdu:
‘Ben mümin kullarımdan bir kulumu bir sıkıntı ile imtihan ettiğim zaman bu sıkıntı üzerine bana hamd etse, muhakkak o kimse anasından doğduğu ilk günkü gibi hatalarından temizlenmiş olarak yatağından kalkar.’ Rabbimiz yine buyurdu ki: ‘Ben kulumu (hastalığı sebebiyle) hapsettim ve onu imtihan ettim. (Ey meleklerim) ona (sıhhatli iken yaptığı amellerin) daha güzellerini yazın.”
İmâm Gazâli Hazretleri bu hadîs-i şerîfi şöyle îzah eder:
“Kulun bu mertebeye nâil olması gerekir. Çünkü her mümin haramlardan kaçınmak üzere sabra güç yetirebilir fakat belâ ve sıkıntılara sabredemez. Bu ancak sıddîkların işidir. Zîra sıkıntıya sabretmek nefse ağır gelir. Sabrın acılığı ne kadar katı olursa karşılığındaki mükâfat da o kadar çok olur.”
Burada kulu sabra teşvik ve şikâyetten sakındırma vardır. Lâkin hastanın, hastalığı şiddetlendiği zaman “Ben hastayım, âh başım” gibi sözler söylemesi şikâyetten sayılmaz. İmâm Buhârî Hazretleri de böyle denmesinde ruhsat vardır, demiştir. Ancak kul, hastalık veya musîbet hâlinde çok fazla sızlanmak, aşırı üzülmek ve şiddetli usangaçlık göstermek gibi terk edilmesi mümkün olan şeyleri yapmamakla mükellef kılınmıştır.
Kul, Rabbinin takdîrine râzı olmalı, O’na karşı hüsn-i zan beslemeli ve her hâline şükretmelidir. Mevlâ’nın her işinde bir hayır vardır ve O, kulunun menfaatlerini en iyi bilendir.
Hicrî:   15   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder