15 Aralık 2019 Pazar

TAMAMI SENDE VARDIR EY EBÛBEKİR”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كَرَمُ الْمَرْءِ دِينُهُ وَمُرُؤَتُهُ عَقْلُهُ وَحَسَبُهُ خُلُقُهُ. (قط)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  إنسانيك كره مى ( دكرى ) دينى ( تقواسى ) إيله در ، إنسانيتى عقلى إيله در . آصالت و شرفى ده آخلاقى إيله در   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İnsanın keremi (değeri) dîni (takvâsı) iledir, insâniyeti aklı iledir, asâlet ve şerefi de ahlâkı iledir.” 
(Sünen-i Dârekutnî)
Hicrî:   18   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

“TAMAMI SENDE VARDIR EY EBÛBEKİR”

 
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Allâhü Teâlâ’nın, (yarattığı) üçyüz altmış güzel ahlâk vardır. Tevhîd ile beraber bu güzel ahlâktan bir tanesi kendisinde bulunan kimse cennete girer.” buyurdular.
Hazret-i Ebûbekir (r. anh): “Yâ Resûlallâh! O hasletlerden bende hiç var mıdır?” diye sorunca Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Sende tamamı vardır ey Ebûbekir. Onlardan Allâhü Teâlâ’ya en sevimli olanı da cömertliktir.” buyurdular. (Tefsîr-i Rûhu’l-Beyân)
 
SULTAN İKİNCİ SELİM HAN’IN SEKİZ HİZMETİ
 
Selânikî Târihi’nde şöyle geçer: Sultan İkinci Selîm Han’a sekiz hizmet nasib olmuştur. Hâlbuki bunların her biri ancak ayrı bir saltanatta mümkün olurdu:
    1.    Yemen’in tamamı, Şîî-Zeydî Mutahhar hânedânı elinden fetholunup Yemen, Osmanlı vilâyeti oldu.
    2.    Ka’be-i Muazzama’da Harem-i şerîf etrafına 360 kubbe binâ olunarak tavaf eden hacılara rahatlık sağlandı. Yine Arafat’tan Harem-i Şerîfe su getirildi.
    3.    Kıbrıs adası fetholundu, böylece hacıları ve tüccârları taşıyan gemilerin denizde rahat seyri sağlandı.
    4.    Edirne’de Mimar Sinan eliyle Selîmiye Câmii binâ olundu.
    5.    İstanbul’un fethinden 135 sene geçmiş olup bu müddette Ayasofya’nın dört bir tarafını evler sarmış, câmi de bin senelik olduğundan hayli eskiyip bir buçuk zirâ bir tarafa meyletmiş, neredeyse yıkılacak idi. Etrafındaki evler kaldırılıp Mimar Sinan eliyle câmi, minâre ve payandalar ile kuvvetlendirildi.
    6.    Büyükçekmece’de hayli masraf ile meşhur köprü inşâ edildi. İnsanlar Çatalca taraflarını dolanmaktan kurtuldular.
    7.    Navarin Limanı nice asırlardır mahfuz, korunaklı değildi, din düşmanları oradan İslam memleketlerine hücum ederlerdi. Liman ağzına, muhkem bir kale yapıldı.
    8.    İspanya’dan Halku’l-vâd ve Tunus kalesini fethetmiştir. Bu iki kalenin her biri bir memleket fethetmeye muâdildir.
Hicrî:   18   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder