16 Aralık 2019 Pazartesi

TEHECCÜD NAMAZININ KIYMETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا ابْنُ آدَمَ فِي جَوْفِ اللَّيْلِ الْآخِرِ خَيْرٌ لَهُ مِنَ الدُّنْيَا وَمَا فِيهَا. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  آدم اوغلونون كجه نيك صون أؤجده برنده قلديغى إيكى ركعت ( تهجد نمازى ) ، دنيادان و دنياده كى هر شيدن دها خيرلى در   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Âdemoğlunun gecenin son üçte birinde kıldığı iki rekât (teheccüd namazı), dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.” 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   19   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

TEHECCÜD NAMAZININ KIYMETİ

Muhammed Hâşim Kişmî (rah.), Berekât-ı Ahmediyye isimli eserinde şöyle anlatıyor:
Bir gün Kur’ân-ı Kerîm okurken İsrâ Sûresi’nin “Ve geceleyin kalk, sana mahsus bir nâfile olmak üzere gece namazı kıl. Ümitvar ol ki, Rabbin seni Makâm-ı Mahmûd’a gönderecektir.” meâlindeki 79. âyet-i kerîmesine gelince, teheccüd namazı kılmakla şefâat makâmı olan Makâm-ı Mahmûd’un bereketinden nasîb alınıyor mu? diye aklıma geldi.
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretlerine bunu soracağım, dedim. Bu niyetle huzurlarına geldim. Abdest almaya hazırlanıyorlardı. Beni görünce hemen “Teheccüd namazını çok kıymetli tut.” buyurdular. Çoğu zaman kılıyorum, dedim. Buyurdular ki:
“Şefâat makâmı olan Makâm-ı Mahmûd’dan nasib ve pay almak isteyenler teheccüd namazını kaçırmasınlar.” Sonra yukarıdaki âyet-i kerîmeyi okudular. (Silsile-i Sâdât-ı Nakşibendiyye, Fazilet Neşriyat)
SATILAN EVİN PARASI NEREYE HARCANMALI?
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular: “Kim bir ev satar da parasıyla başka bir ev satın almazsa o parada o kimseye bereket yoktur.”
Zarûret olmaksızın evini veya bir arazisini satan kimse, satıştan elde ettiği para ile, satılanın benzeri bir şey almazsa bu para o kişi için bereketli olmaz. Âlimler bu hadîs-i şerîften yola çıkarak gayr-ı menkûllerin bedellerini, menkûl olan (taşınabilen) bir şeye harcamanın uygun olmadığını söylemişlerdir. Çünkü gayr-ı menkûllerin faydası çok, zarar görmesi ise pek azdır. Onu bir hırsız çalamaz, diğerleri kadar zarar görmez. Menkûller ise böyle değildir.
Bu sebeple evlâ olan, satılan bir gayr-ı menkûlün parasını yine arazi ve ev gibi bir gayr-ı menkûle harcamaktır.
Taberânî’nin (rah.) rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte de: “Kim zarûret olmaksızın evini satarsa Allâhü Teâlâ o evin parasına onu telef etmek üzere bir şey musallat kılar.” buyurulmuştur. 
(Mirkâtü’l-Mefâtîh, Molla Aliyyü’l-Kârî)
Hicrî:   19   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder