20 Aralık 2019 Cuma

İMÂM ŞÂFİÎ HAZRETLERİNİN NASÎHATLERİNDEN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِنْ كَفَّارَةِ الْغِيْبَةِ أَنْ تَسْتَغْفِرَ لِمَنِ اغْتَبْتَهُ، تَقُولُ: اَللّٰهُمَّ اغْفِرْ لَنَا وَلَهُ. (مشكاة)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  محقق غيبتيك كفارتندن برسى ده . غيبت أتديكيك كمسه إيجن إستغفار أتمندر . شويله درسيك : أى اللهم ! بزى و اونى مغفرت بيور  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak gıybetin keffâretinden birisi de; gıybet ettiğin kimse için istiğfar etmendir. Şöyle dersin: Ey Allâhım! Bizi ve onu mağfiret buyur.” (Mişkâtü’l-Mesâbîh)
Hicrî:   23   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

İMÂM ŞÂFİÎ HAZRETLERİNİN NASÎHATLERİNDEN

 
İmâm Şâfiî (rahimehullah) buyurdular ki:
Sizden daha iyi bilen kimselerden öğreniniz ve kendisinden daha iyi bildiğiniz kimselere öğretiniz. Böyle yaptığınız zaman bilmediklerinizi öğrenir, bildiklerinizi de daha iyi muhâfaza etmiş olursunuz.
İlmin aslı sabır ve sebattır, neticesi ise selâmettir. Verânın aslı kanâattir, neticesi râhatlıktır. Sabrın aslı kararlı ve azimli olmaktır, neticesi ise zaferdir. Amelin aslı tevfîk yani usulüne göre yapmak, neticesi ise kurtuluştur. Ve her şeyin başı doğruluktur.
İnsanlara en zor gelen ameller şu üç şeydir: Malı az da olsa cömert olmak, yalnız iken de verâ sâhibi olmak ve kendisinden bir iyilik gelmesi ümit edilen kimseye de, korkulan kimseye de hak sözü söyleyebilmek.
Biliniz ki ilmi ve kâmil aklı olan kimseleri, yüksek mertebelere çıkmak şımartmaz, izzet ve şerefe nâil olmak kendisini beğenmesine sebep olmaz. Bu kimse şiddetli rüzgârlara maruz kaldığı hâlde sarsılmayan dağlar gibidir.
Zayıf akıllı olan kimseleri ise; yükseldiği en ufak derece, nâil olduğu en küçük makam şımartır. Bu kimse hafif rüzgârda sallanan kuru bir ot gibidir.
Toprağın hayatta kalması yağmur ile olduğu gibi kalplerin hayatta kalması da ilim ve hikmet iledir.
Müslümanlara düşmanlık, âhiret için ne kötü bir azıktır.
Konuşman îcap edinceye kadar susmayı âdet edin. Zîra pişman olanların ekseriyeti yersiz konuşması sebebiyle pişman olmuşlardır. Susması sebebiyle pişman olanlar ise pek azdır.
Câhilin kaybı aklının azlığıdır. Âlimin kaybı ise dostlarının azlığıdır. Bunlardan daha kötüsü ise insanın, aklı olmayan kimseyi dost edinmesidir.
İdârecide şu beş vasıf bulunmalıdır: Doğru konuşmak, sır saklamak, ahde vefalı olmak, verilen nasîhati dinlemek ve emâneti ehline teslim etmektir. 
(Târih-i Dımaşk)
Hicrî:   23   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder