13 Ekim 2018 Cumartesi

TESETTÜRÜ İSLÂMİYYE


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا أَسْمَاءُ إِنَّ الْمَرْأَةَ إِذَا بَلَغَتِ الْمَحِيضَ لَمْ تَصْلُحْ أَنْ يُرَى مِنْهَا إِلَّا هَذَا وَهَذَا وَأَشَارَ إِلَى وَجْهِهِ وَكَفَّيْهِ. (د)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  أسماء ( رضى الله عنها ) يه يا أسماء ! قدين بلغه أردكدن صكره مبارك أللرنى و يوزونى إشارت بيورارق شوراسى و شوراسندان باشقه يرلرينين كورلمسى جائز دكلدر ." بيوردولر .
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Esmâ (r.anhâ)’ya “Yâ Esmâ! Kadın bülûğa erdikten sonra -mübarek ellerini ve yüzünü işaret buyurarak- şurası ve şurasından başka yerlerinin görülmesi caiz değildir.” buyurdular. 
(Sünen-i Ebî Dâvud)
Hicrî:   04   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

TESETTÜRÜ İSLÂMİYYE


Hicretin dördüncü senesinin Zilkâde ayında hicab âyetleri geldi ve birçok faydaları olan iki çeşit tesettür farz kılındı.
Birincisi, her kadının büluğa ermesiyle beraber, başından itibaren bütün bedenini kapatacak geniş bir elbise ile vücudunu tamamen örtüp, kendisine nikâhı düşmeyecek kadar yakını olan erkeklerden başka hiçbir erkeğe, şer’an izin verilen miktardan fazla hiçbir uzvunu göstermemektir.
İkincisi de, meşrû bir ihtiyaç olmadıkça evlerinden çıkıp yabancı erkekler arasına karışmamaktır.
İslam dini, Müslüman kadınlara Ahzab Sûresi’nin 59. ve Nûr Sûresi’nin 31. âyetleri ile birinci çeşit tesettürü farz kılmıştır. Ahzab Sûresi’nin 59. âyetinde şöyle emrediliyor -meâlen-.
“Ey Nebî! Zevcelerine, kızlarına, mü’minlerin zevcelerine de ki. Cilbablarından (vücûdu baştan aşağı örten dış elbiselerinden) üzerlerini sıkı örtsünler.”
Nur Sûresi’nin 31. âyetinde de şöyle emrediliyor -meâlen-.
“İslam dinini kabul ve ona iman etmiş olan kadınlar, ihtiyaç ve zarûretten dolayı görünen uzuvlarından başka zînet (mahal)lerini açmasınlar ve başörtüleriyle, boyun, gerdan ve göğüslerini örtüversinler.”
İslam dini, böylece câhiliye zamanından kalma âdetlerden birini yıkıp ortadan kaldırmış ve kadınlara lâyık oldukları hürmeti lütfederek, onları değersizlikten ve kötü kimselerin tasallutundan korumuştur.
Fıkıh âlimleri şöyle diyorlar.
“Kadınların yüzleri müstesnâ olmak üzere, kulakları, saçları, boyunları, gerdan ve göğüsleri, bilekten yukarı kolları, ayak topuklarından yukarı incik ve bacakları vesâir azaları tamamen avrettir, açılması dînen haramdır. Hatta mutad konuşmaları hâriç nağmeleri (sesleri) de avrettir. Binâenaleyh bir kadının mahremi olmayan erkeklere, bu uzuvlarından birisini açıp göstermesi şer‘an haram ve yasaktır.
Yabancı erkeklerin de, bu uzuvlardan birine gerek şehvetli, gerek şehvetsiz bakmaları haram ve yasaktır.
Mahrem olmayan kadınların yüzlerine ve ellerine dokunmak veya onlarla musâfaha yapmak da şer‘an haramdır.
(Tesettür-i Şer‘î Risâlesi, İskilipli Âtıf)
Hicrî:   04   Safer   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder