24 Ekim 2018 Çarşamba

PEYGAMBERİMİZİN YEDİ NASÎHATİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا حَسَدَ إِلَّا فِي اثْنَتَيْنِ رَجُلٌ آتَاهُ اللهُ الْقُرْآنَ فَهُوَ يَقُومُ بِهِ آنَاءَ اللَّيْلِ وَآنَاءَ النَّهَارِ وَرَجُلٌ آتَاهُ اللهُ مَالًا فَهُوَ يُنْفِقُهُ آنَاءَ اللَّيْلِ وَآنَاءَ النَّهَارِ. (م)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  حسد شو إيكيسى حارج هجبر شيده جائز دكلدر : بر اللهين كندسينه بو كتاب ( قرآن ) ين علمنى وريب كجه و كوندز اونى اوقويوب اونونله عمل أدن كمسه در . ديكرى ده اللهيك كنديسينه مال وريب كجه و كوندز بو مالى الله يولنده صرف أدن كمسه در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Hased şu ikisi hâriç hiçbir şeyde câiz değildir: Biri Allâh’ın kendisine bu kitâb (Kur’ân)’ın ilmini verip gece ve gündüz onu okuyup onunla amel eden kimsedir. Diğeri de Allâh’ın kendisine mal verip gece ve gündüz bu malı Allah yolunda sarf eden kimsedir.” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   15   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBERİMİZİN YEDİ NASÎHATİ

 
Ashâb-ı Kirâm’dan Ebû Zerr (radıyallâhu anh) şöyle dedi.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bana yedi nasîhatte bulundu.
• Fakir ve miskinleri sevip onlara yakın olmamı emretti.
• (Dünya işlerinde, makam-mevki hususunda) kendimden aşağıdakilere bakıp yukarıda olanlara bakmamamı emretti.
• Onlar yüz çevirseler bile sıla-i rahim yapmamı emretti.
• Hiç kimseden bir şey istemememi emretti.
• Acı bile olsa hakkı ve hakîkati söylememi emretti.
• Allah yolunda hiçbir kınayıcının kınamasından korkmamamı emretti.
• ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ duâsını çokça okumamı emretti. Zîrâ o, Arş’ın altında bulunan cennet hazînelerindendir. (Müsned-i Ahmed)
 
ASHÂB-I BEDİR…Husayn bin Hâris (r.a.)
 
Husayn bin Hâris (radıyallâhü anh), Muhâcirlerden ve Abdülmuttalib oğullarındandır. Kardeşleri Tufeyl ve Ubeyde (radıyallâhü anhümâ) ile birlikte Bedir Gazâsı’nda bulunmuşlardır. Kardeşi Ubeyde Bedir’de şehîd olmuş, Tufeyl ile Husayn hicretin 33. senesinde vefât etmişlerdir. Hazret-i Husayn, daha sonraki Uhud, Hendek vesâir bütün harplerde Peygamberimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) yanında bulunmuştur. Peygamberimiz onu Râfi‘ bin Uncüde ile kardeş yapmıştı.
Abdullah ibn-i Abbâs (radıyallâhü anhümâ)’dan rivâyet olunduğuna göre. “Muhakkak o kimseler ki Allâh’ın kitabını dâimâ okurlar ve namazı dosdoğru kılarlar ve bizim kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden gizli ve âşikâre olarak infâk ederler. İşte onlar öyle bir ticâret umarlar ki hiç batmak ihtimali yoktur.” meâlindeki (Fâtır Sûresi, 29.) âyet-i celîlesi Husayn Hazretleri hakkında nâzil olmuştur. Ve bir rivâyette.
“…Artık her kim Rabbinin manevî huzûruna ermek arzu ederse sâlih amel işlesin…” (Kehf Sûresi, 110.) âyet-i kerîmesi de Hazret-i Husayn, Ali, Hamza, Ca‘fer ve kardeşleri Tufeyl ve Ubeyde Hazretleri (radıyallâhü anhüm) hakkında nâzil olmuştur. 
(Esmâ-i Ashâb-ı Bedir)
Hicrî:   15   Safer   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder