20 Ekim 2018 Cumartesi

AĞAÇ DİKMENİN FAZÎLETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَغْرِسُ غَرْسًا أَوْ يَزْرَعُ زَرْعًا فَيَأْكُلُ مِنْهُ طَيْرٌ أَوْ إِنْسَانٌ أَوْ بَهِيمَةٌ إِلَّا كَانَ لَهُ بِهِ صَدَقَةٌ. (خ)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  هجبر مسلمان يوقدركى آغاج دكسين ياحود أكين أكسين و محسولندن إنسان ويا حيوان يسين ده كندسى ( ثوابندان ) إستفاده أتمش اولماسين ! ألبتده او مسلمانه أكتكى ايله دكدكى ايله ثواب وريلر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Hiçbir Müslüman yoktur ki, ağaç diksin, yâhud ekin eksin ve mahsûlünden insan veya hayvan yesin de kendisi (sevâbından) istifâde etmiş olmasın! Elbette o Müslümana ektiğiyle, diktiğiyle sevap verilir.” 
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   11   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

AĞAÇ DİKMENİN FAZÎLETİ

 
Ağaç, bütün canlıların nimetlerinden istifâde ettiği,  hadîs-i şerîfle de dikilmesinin teşvik edildiği, Allâhü Teâlâ’nın büyük bir ihsânıdır. Ağacın gölgesi safâ, meyvesi gıdâ, odunu ısınma, mahsûlü ticâret vâsıtasıdır.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), ağaç dikimine pek büyük ehemmiyet vermiş, ashâbına tavsiye buyurmuştur.
Ümmü Mübeşşir el-Ensârî (r.anhâ), kendisine âit hurmalıkta iken Resûlullah (s.a.v.) yanına gelip şöyle buyurdu.
“Bir Müslümanın diktiği ağacın meyvesinden, ektiği ekinin mahsûlünden herhangi bir insan veya herhangi bir canlı yerse, o meyve, ağacı diken Müslüman için sadaka olur.” buyurdu.
Ebü’d-Derdâ (r.a.) Şam’da ağaç dikerken kendisine birisi gelip “Ağaç mı dikiyorsun? Hâlbuki sen Resûlullâh’ın (s.a.v.) ashâbındansın” diye hayretini ifâde etmişti. Ebü’d-Derdâ (r.a.) da dedi ki.
“Acele etme, ben Resûlullâh’ın (s.a.v.) ‘Bir kimse bir ağaç dikse, ondan bir insan yahut Allâh’ın yarattığı mahlûkâttan biri de yese, bu meyve, o kimse için sadaka olur.’ buyurduğunu işittim.”
Bir hadîs-i şerîfte “Zulüm ve haksızlık etmeksizin kim bir bina yaparsa veya zulüm ve haksızlık etmeksizin bir ağaç dikerse, Rahmân olan Allâh’ın yarattıkları ondan istifâde ettikleri müddetçe kendisi için sürekli bir sevap olur.” buyurulmuştur.
Başka bir hadîs-i şerîfte “Her kim boş, kuru ve çorak bir yeri ihyâ edecek olursa, bu amelinden dolayı Allah tarafından mükâfatlandırılır. İnsanlar ve hayvanlar ondan faydalandıkça orayı ihyâ edene sadaka yazılır.” buyurulmaktadır. 
(Tecrîd-i Sarîh Terc.; Feyzu’l-Kadîr)
 
BEYT:
 
Çünki âyînesidir birbirinin, derler halk,
Ettiği vasfı görür her kişi âhardan, bak
    Şerîf (Es’ad zâde Şeyhülislâm Mehmed)
Âyîne: Ayna. Âhar: Başkası
Hicrî:   11   Safer   1440  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder