12 Ekim 2018 Cuma

KÂDE-İ AHÎRE UNUTULURSA



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنْ قَوْمٍ اِجْتَمَعُوا يَذْكُرُونَ اللهَ لَا يُرِيدُونَ بِذَلِكَ إِلَّا وَجْهَهُ إِلَّا نَادَاهُمْ مُنَادٍ مِنَ السَّمَاءِ أَنْ قُومُوا مَغْفُورًا لَكُمْ قَدْ بُدِّلَتْ سَيِّئَاتُكُمْ حَسَنَاتٍ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  الله تعالى يى زكرتمك إيحن طوبلانان و بونونله سادجه الله رضاسنى مراد أدن قومه سمادان بر منادى شويله ندا أدر : مغفرت اولنديغونوز حالده قلقين . محقق كوناحلرينز حسناته تبديل أدلدى ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’yı zikretmek için toplanan ve bununla sadece Allah rızâsını murad eden kavme semâdan bir münâdi şöyle nidâ eder: Mağfiret olunduğunuz halde kalkın. Muhakkak günahlarınız hasenâta tebdîl edildi.” 
(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî:   02   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

Fıkhî Bir Mesele. KÂDE-İ AHÎRE UNUTULURSA
Kâde-i ahîre (son oturuş), namazların sonunda teşehhüd miktarı (tahiyyât: ettehıyyâtü okuyacak kadar) oturmaktır. Bu, namazın bir farzı, bir rüknüdür.
• Bir kimse dördüncü rek’atten sonra kâde-i ahîreyi unutup ayağa kalksa, bu rek’atin rükû ve secdesini yapmamış ise hemen oturur tahiyyâtı okur, farzı tehir ettiği için de sehiv secdesi yapar.
• Ancak ayağa kalktıktan sonra rükû ve secde yapmış ise bir rek’at daha ilâve edip selam verir. Bu namaz farz ise nâfile olmuş olur. (Tekrar kılması lâzımdır.)
• Şayet dördüncü rek’atten sonra kâde-i ahîrede teşehhüd miktarı oturduktan sonra beşinci rek’ata kalksa rükû ve secde yapmadan hatırlasa hemen oturup selam verir. Selâmı tehir ettiği için sehiv secdesi yapar. Fakat beşinci rek’at için rükû ve secde yapmış olsa bir rek’at daha ilâve eder. Altı rek’at kılmış olur. Kâde-i ahîrede oturduğu için farzı tamam olur, sonraki iki rek’at ise nâfile olur. Ancak selâmı tehir ettiği için yine sehiv secdesi yapar.
(Nîmet-i İslam; el-İhtiyar)
MUTFAĞIMIZ. … KAFKAS KEBABI
Malzemeler: 1,5 kg et, 4 çorba kaşığı salça, 3’er adet soğan ve patates, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 3 diş sarımsak, 500 gr süzme yoğurt.
Yapılışı: Patatesler soyulup kalın bir şekilde rendelenir ve bol suda birkaç kere yıkanıp nişastasının giderilmesi sağlanır. Yıkanan patatesler üzerini örtecek şekilde suya bırakılır. Tavaya atabileceğimiz kadar patates iyice süzülür ve bol kızgın yağda azar azar kızartılır. Sık sık karıştırılır.
Doğranmış et, suyunu çekene kadar pişirilir. Yağ ile soğan ilave edilir. Bir miktar kavrulduktan sonra salça eklenir ve salçası iyice kavrulur. Etin üzerini geçmeyecek şekilde su ilave edilir. Kaynadıktan sonra tuz ve karabiberi eklenip ateşi kısılarak kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakılır.
Süzme yoğurt az su ile açılıp tuz ve isteğe göre sarımsak konur. Yoğurdu, kızarmış patateslerin üzerine koyunca ne alta geçmeli ne de üzerinde kalıp gibi kalmalı, hafif akıcı olmalıdır. İkram edilirken tabağa sırasıyla patates, yoğurt ve et üste gelecek şekilde konularak ikram edilir.
Hicrî:   02   Safer   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder