7 Ekim 2018 Pazar

KÖTÜ VASIFLARDAN UCUB. KENDİNİ BEĞENME



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: بَاكِرُوا فِي طَلَبِ الرِّزْقِ وَالْحَوَائِجِ فَاِنَّ الغُدُوَّ بَرَكَةٌ وَنَجَاحٌ (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  رزقنزى و إحتياجلرنزى تأمينه صباح أركن باشلاينز . زيرى صباح أركن باشلامقده بركت و موافاقيت واردر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Rızkınızı ve ihtiyaçlarınızı temine sabah erken başlayınız. Zira sabah erken başlamakta bereket ve muvaffakiyet vardır.” 
(Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî:   27   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 

KÖTÜ VASIFLARDAN UCUB. KENDİNİ BEĞENME

Ucub yani kişinin kendini beğenmesi kötü bir huydur ki, insandaki bütün faziletleri mahveder, rezillikleri üstüne çeker, ahmaklığını ortaya çıkarır. Güzelliklerini örter, kötülüklerini ve ayıplarını ifşa eder ve neticede helâkine sebep olur.
Ali bin Ebî Tâlib (radıyallâhü anh) Hazretleri buyururlar ki. “Kendini beğenmek, sırf hatadır, akılların ve kalblerin âfetidir.”
İnsanın kendi nefsini beğenmesi, kendi aklına hased etmesidir. Yani nasıl ki hased eden, hased ettiği kişinin büyük bir düşmanı olup ikisi bir yerde bulunmazsa, kendini beğenmişlik de aklın büyük bir düşmanı olduğundan, akıl ile ucub ikisi bir yerde bulunmaz.
Kendini beğenmek, bir çeşit ahmaklık ve şaşkınlıktır ki, bu huy kibirden doğar. Akıllı olan kimsede ucub olmaz. Zira ucub, ileri derecede bir ahmaklıktır ki, sahibine nereye gideceğini unutturup şaşkınlık verdiğinden, kibir ve gurur uçurumuna düşürür.
Bilinmelidir ki, bir kimse, kendisini beğenmesine sebep olabilecek şeylerden uzak durmazsa, elbette ucub uçurumuna yuvarlanır. Bu sebeplerin en kuvvetlisi, yağcılığı kendine meslek edinerek büyük insanlara yaklaşan ve bunu maksatlarına kavuşma sebebi yapan yalancı medih (övgü)leridir.
Çünkü insanın nefsi dâima medih duymaya meyilli ve isteklidir. Ancak, medihde aşırılık olursa, bu yalan ve yağcılık olur.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), medih ve yağcılığı duymaktan nehyedip buyururlar ki.
“Siz çokça medih duymaktan kaçının! Zira çok övmek boğazlamaktır.” Yani bir hayvan kesildiği anda helak olduğu gibi, aşırı övgüye kulak tutup aldanan kimse de helâke düşer.
BEYT
Âhir yine hâk olur bu tenler
Bilmem niye kibr eder edenler (Vassâf)
(Sonunda yine toprak olur bu bedenler. Bilmem niye kibirlenir kibirlenenler)
Hicrî:   27   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder