31 Ekim 2018 Çarşamba

NAMAZIN İÇİNDEKİ FARZLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اُكْفُلُوا لِى بِسِتِّ خِصَالٍ وَأَكْفُلُ لَكُمْ بِالْجَنَّةِ الصَّلَاةُ وَالزَّكَاةُ وَالْأَمَانَةُ وَالْفَرْجُ وَالْبَطْنُ وَاللِّسَانُ. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  بانه آلطى شىء ياباجاغنزه سوز ورين ، بن ده سزين جنته كرمنزه كفيل اولايم : نماز ، زكات ، أمانته رعايت أتمك ، ناموصونى محافظه أتمك ، قارننى ( حراملردان ) محافظه أتمك و لساننى محافظه أتمك ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bana altı şeyi yapacağınıza söz verin, ben de sizin cennete girmenize kefîl olayım: Namaz, zekât, emânete riâyet etmek, nâmûsunu muhâfaza etmek, karnını (haramlardan) muhâfaza etmek ve lisânını muhâfaza etmek.” 
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   22   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

NAMAZIN İÇİNDEKİ FARZLAR


Namazın içindeki farzlar altıdır: İftitâh Tekbîri, Kıyâm, Kırâat, Rükû, Secde, Ka’de-i ahîre.
İftitâh tekbîri (Allâhü Ekber’ diyerek Başlamak): Namazın rükünlerinden birincisi iftitâh tekbîri yani namaza “Allâhü Ekber” diyerek başlamaktır. Tekbîr alırken ilk heceyi (Aaallâhü) şeklinde uzatmak câiz değildir. Bunu yapan, namaza girmemiş olur. Namaz içinde yaparsa namazı bozulur.
Kıyâm (Ayakta Durmak): Namazın rükünlerinden ikincisi kıyâm yani ayakta durmaktır. Kıyâm, farz ve vâcip namazlarda şarttır. Ayakta durmaya imkânı olanın oturarak kılması câiz değildir.
Kırâat (Kur’an Okumak): Namazın rükünlerinden üçüncüsü kırâattır. Bu da namaz kılanın kendisi işitecek derecede Kur’ân-ı Kerîm âyetlerinden bir miktar okumasıdır. Kırâat, vitir ile nâfilelerin ve iki rek’atli farzların her rek’atinde, dört rek’atli farzların ise iki rek’atinde farzdır. Farz olan kırâat, üç kısa âyet veya bu miktarda uzun bir âyet okumaktır.
Rükû: Namazın rükünlerinden dördüncüsü rükûdur. Rükû, kıyâmda kırâatı; Fâtiha ve bir kısa sûreyi okuduktan sonra, baş ile sırt düz olacak şekilde eğilmektir. Bu esnada eller dizlere kadar uzatılır. Erkekler, dizlerini elleriyle kavrar ve parmaklarını açarlar. Kadınlar ise, parmaklar kapalı olarak ellerini dizlerinin üzerine koyarlar. Rükû’da gözler ayak parmaklarına bakar. Oturarak namaz kılan, rükû için başını dizleri hizasına kadar eğer.
Secde: Namazın rükünlerinden beşincisi secdedir. Secde, rükû’dan doğrulduktan sonra alnını, burnunu, iki ayağının parmak uçlarını, iki eli ile iki dizini yani yedi âzâsını yere koymaktır. Secdede gözler burnun iki yanına bakar, eller yüzün hemen iki yanında, parmaklar kapalı ve kıbleye doğru tutulur.
Ka’de-i ahîre: Namazın rükünlerinden altıncısı ka’de-i ahîredir ki, son oturuş demektir. Ka’de-i ahîre, namazın sonundaki oturuşta “Ettehıyyâtü”yü okuyacak kadar oturmaktır. Ka’dede erkekler, sağ ayaklarını parmakları kıbleye gelecek şekilde çevirir ve sol ayağını yatırarak üzerine oturur. Kadınlar ise uylukları üzerine oturup iki ayaklarını sağa çıkarırlar. Kadınların bu oturma şekline “teverrük” denir. Ka’dede eller dizlerin üzerine kıbleye doğru serbest olarak konur. Ka’dede gözler kucağa bakar.
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   22   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder