4 Ekim 2018 Perşembe

HAYVANLARA MERHAMETLİ DAVRANMAK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِتَّقُوا اللهَ فِي هَذِهِ الْبَهَائِمِ الْمُعْجَمَةِ فَارْكَبُوهَا صَالِحَةً وَكُلُوهَا صَالِحَةً. (الجامع الصغير )
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  شو دلسز ( يعنى حالنى آنلاتمقدان عاجز اولان ) حيوانلر حقنده اللهدان قورقونوز . اونلره كوجلى و صاغلام اولدقلرى زمان بنى نز و اونلرى سمز و صحتلى اولدقلرنده يينز ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “ Şu dilsiz (yani hâlini anlatmaktan âciz olan) hayvanlar hakkında Allah’tan korkunuz. Onlara güçlü ve sağlam oldukları zaman bininiz ve onları semiz ve sıhhatli olduklarında yiyiniz.”
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   24   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 

HAYVANLARA MERHAMETLİ DAVRANMAK

Bütün mahlûkata şefkatle davranmak İslâm dîninde bir vazîfedir. Bilhassa hayvanlara zulmedilmeyip iyi bakılması lâzımdır. Hayvanları pek ziyâde yormamalı, dövmemelidir. Hayvanlara zulmün cezâsı ağırdır. Çünkü hayvanların
Allâhü Teâlâ’dan başka yardımcısı yoktur.
Hadîs-i şerîfte. “Allâhü Teâlâ’dan başka yardımcısı bulunmayanlara zulmedenler hakkında, Hak Teâlâ’nın gazabı pek şiddetli olacaktır.” buyurulmuştur.
Hayvanların hakları vardır. Ehlî (evcil) hayvanların yiyeceklerini içeceklerini vaktinde vermek, vaktinde tımar etmek, onlara rıfk ile, merhamet ile muamelede bulunmak lâzımdır. Her hayvan başka bir hizmet için yaratılmıştır. Meselâ: Sığır hayvanları arabalara koşulmak, tarlalarda çalıştırılmak için yaratılmıştır. Bunlara binilmemeli, bunların sırtlarına merkepler gibi, yük yüklenmemelidir.
Hiçbir hayvanın yüzüne vurmamalı ve yüzünü dağlamamalıdır. Hiçbir hayvanı nişan almak için hedef tutmamalı, kuşların yuvalarına geceleyin gitmemelidir.
Abdullah bin Ömer (r.anhümâ) bir gün bir tavuğu hedef ederek ok atmakta olan beş on gencin yanından geçiyordu. Gençler İbn-i Ömer Hazretlerinin gelmekte olduğunu görünce dağıldılar. Bunun üzerine Abdullah bin Ömer (r.anhümâ) şöyle buyurdu. “Bu tavuğu kim dikti? İyi biliniz ki Resûlullah (s.a.v.) canlı tavuğu veya herhangi bir hayvanı böyle hedef ederek öldüren kimseye lânet etti.”
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) koç, horoz vs. hayvanları birbiri üzerine saldırtarak döğüştürmekten de menetmişler ve “Muhakkak Allâhü Teâlâ hayvanları döğüştürene lânet etmiştir.” buyurmuşlardır.
Zararlı olmayan serçe, hüdhüd gibi küçük kuşları vs. hayvanları beyhude yere öldürmemelidir.
Yılan, akrep, fare, çaylak, kara karga, kudurmuş köpek gibi zararlı hayvanlar öldürülür. Ancak hiç bir hayvanı -ne kadar zararlı olursa olsun- ateşe atarak öldürmek caiz değildir.
“Öldürülen bir yılanın veya akrebin eşi, intikam alır.” diye söylenilen sözlerin aslı yoktur.
Hicrî:   24   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder