8 Ekim 2018 Pazartesi

ÎMÂNIN KORUYUCU KALELERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا سَهْمَ فِى الْإِسْلَامِ لِمَنْ لَا صَلَاةَ لَهُ وَلَا صَلَاةَ لِمَنْ لَا وُضُوءَ لَهُ. (كنز)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  نمازى اولمايان كمسيه إسلام دان حسه يوقدر عبدستى اولمايانين نمازى يوقدر .:
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Namazı olmayan kimseye İslâm’dan hisse yoktur. Abdesti olmayanın namazı yoktur.” 
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   28   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 

ÎMÂNIN KORUYUCU KALELERİ

 
Îmân, mü’minin kalbinde Allâh’ın yaktığı bir meşale, bir nurdur. Bunun koruyucu kaleleri, surları ise farzlar, vâcipler, sünnetler, müstehaplar, menduplar ve nâfilelerdir.
Îmân, bu ibâdetlerle çerçevelenip kale içine alınarak korunur. Îmânı koruyan bu kaleleri yıkanlar yani, farzları, vâcibleri, sünnetleri terk edenler, îmânlarını kolay kolay muhafaza edemezler. (Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
ÎMÂNIN DEVAMININ ŞARTLARI
Îmânı muhafaza hususunda bütün müminlerin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi lazımdır.
1- Gaybe inanmak. Gayb, beş duygu ile anlaşılamayan şeylerdir. Allah, melek, cennet, cehennem ve cin gibi.
2- Helâlin helâl olduğuna inanmak. Yani helâl şeylere haram dememek.
3- Haramın haram olduğuna inanmak. Yani haram olan şeylere helâl dememek. Meselâ. Bira dâhil alkollü içkilere, faize ve diğer haram olan şeylere helâl dememek.
4- Dâimâ Allah’tan korkmak.
5- Mukaddesâta (İslam’ın mukaddes saydığı şeylere) hürmetkâr olup hafife almaktan kaçınmak.
6- Allâh’ın rahmetinden ümidini kesmemek.
7- Kâfiri kâfir bilmek, mü’mini mü’min bilmek. Bir kimse, sözle, yazıyla veya fiilen din düşmanlığı yapan birine Müslüman dese dinden çıkar. Ayrıca, dine hizmet eden ve dîni yaymaya çalışan îmân sahiplerine de kâfir diyen, yine dinden çıkmış olur.
8- Allâh’a mekân izâfe etmemek. Zîrâ Allâhü Teâlâ mekandan münezzehtir.
9- Kur’ân’a şüphesiz inanmak. Meselâ, Kur’ân’ın eksik veya fazla olduğunu söylemek, Cebrâil hata etti demek insanı dinden çıkarır. 
(M. İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   28   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder