1 Kasım 2020 Pazar

MÜMİNİN KALBİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اِذَا اَرَادَ اللهُ بِرَجُلٍ مِنْ اُمَّتِى خَيْرًا اَلْقَى حُبَّ اَصْحَابِى فِى قَلْبِهِ. (فر)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  الله تعالى ، امتمدن بر كمسيه ( إحسان أتمي ) مراد أتديكى زمان ، اونون قلبنه اصحابميك سوكسنى ورير  . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ, ümmetimden bir kimseye hayır (ihsân etmeyi) murâd ettiği zaman, onun kalbine ashâbımın sevgisini verir.” (Deylemî, Müsnedü’l- Firdevs)

Hicrî:   15    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 MÜMİNİN KALBİ

 

Muhakkak müminin kalbi, yedi dalı olan ağaç gibidir.

Bu dallardan biri gönüldedir. Meyvesi, ihlas ve kalpten istenen şeylerin dîne uygun olmasıdır.

İkinci dal, dile uzanır. Meyvesi, doğru sözdür.

Üçüncü dal, göze uzanır. Onun meyvesi, Allâhü Teâlâ’nın birliğine delâlet eden bütün her şeye ibret nazarıyla bakmaktır. Nitekim Allâhü Teâlâ, Gâşiye Sûresi’nin 17. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur (meâlen): “Onlar hâlâ (ibretle) bakmazlar mı o deveye, nasıl yaratılmıştır?”

Dördüncü dal ise ellere uzanır. Meyvesi, haramları ve sâir şüpheli şeyleri almaktan kaçınmak, fakir ve yetimlere sadaka vermektir.

Beşinci dal, ayaklara uzanır. Meyvesi ise cemâatle namaz kılmak için mescide yürümek, haramlardan ve münkerâttan (dînen uygun görülmeyen, nehyedilen şeylerden) kaçınmaktır.

Altıncı dal, boğaza uzanır. Meyvesi, helâl yemektir.

Yedinci dal ise kulaklara uzanır. Onun meyvesi ise yalan, gıybet ve mâlâyanîyi (dînine ve dünyasına faydasız şeyleri) dinlememektir

. (Tefcîru’t-Tesnîm fî Kalbin Selîm)

 

MUTFAĞIMIZ….Mantı Çorbası

 

Malzemeler: 150 gr. mantı, 2 su bardağı et suyu, 1,5 çay bardağı süzme yoğurt, 1 çay bardağı nohut, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kuru nane ve kırmızı biber, 3 diş sarımsak, yarım çorba kaşığı tuz.

Hazırlanışı: Tencereye yoğurt, un, tuz ve su konup çırpılır. Daha önce evde hazırlanmış olan et suyu varsa konulur, yoksa normal su ilâve edilip devamlı karıştırılarak kaynatılır. Haşlanmış mantı, nohut ve dövülmüş sarımsak ilâve edilir. Üzerine kızartılmış tereyağı, kırmızı biber ve kuru nane ilâve edilerek ikram edilir.

Hicrî:   15    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder