1 Kasım 2020 Pazar

ŞER‘-İ ŞERÎF’E YAPIŞMAK

 


 

قَالَ عَبْدُ للهِ بْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ للهُ عَنْهُ : إِنَّ أَحْسَنَ الْحَدِيثِ كِتَابُ للهِ وَأَحْسَنَ الْهَدْيِ هَدْيُ مُحَمَّدٍ صَلَّى للهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَشَرَّ الْأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا. (خ)

عبدالله بن مسعود  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق كلامين أك كوزلى ، الله يك كتاب ( قرآن كريم ) در . كنديسينه كديلن يوللارين أك كوزه لى إيسه محمد صلى الله عليه وسلم يك يولى در . إشلريك أك شرليسى إيسه صكرا دان اورطايه جقان ( بدعت ) در   . "

Abdullah İbn-i Mesûd (radıyallâhü anh) buyurdular: “Muhakkak kelâmın en güzeli, Allâh’ın Kitabı (Kur’ân-ı Kerîm)dir. Kendisine gidilen yolların en güzeli ise Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’in yoludur. İşlerin en şerlisi ise sonradan ortaya çıkan (bid’at)dır.

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:   12    Rebiulevvel     1442    Fazilet Takvim

 

ŞER‘-İ ŞERÎF’E YAPIŞMAK

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri, Şerefüddîn Hüseyin isimli zâta tavsiye mâhiyetinde yazmış olduğu bir mektûbunda şöyle buyurmuşlardır:

“Ey Allâh’ım! Habîbin Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem) hürmetine dünyayı gözümüzde küçült ve âhireti kalbimizde büyüt.

Ey iyiyi, kötüyü ayırt edebilen aziz yavrum! Bu kıymetsiz dünyânın süslerine aldanmaktan ve fânî olan gücüne kuvvetine kapılmaktan sakın. Bütün işlerinde şer‘-i şerîfin muktezâsıyla amel etmeye gayret etmen ve dîn-i mübîn-i İslâm üzere yaşaman sana vâciptir. (Bunun için) evvelâ Ehl-i Sünnet ve Cemâat âlimlerinin görüşlerine göre mutlaka itikâdını tashih etmen, düzeltmen lâzımdır. Çünkü bu zarûrîdir. Hazret-i Allah, onların gayretlerini kabul buyursun.

Bundan sonra, bütün gayret dizginlerini, amelî olan fıkhî hükümleri yerine getirmeye sarf etmelisin. Farzları edâ etmeye ihtimamla gayret etmek, helâl ve haram hususunda ise tam bir ihtiyat göstermek (tedbirli olmak) lazım gelir…

Hulâsa olarak dünyanın zarar ve ziyanından kurtulana dek şer‘-i şerîfin hükümlerine sımsıkı yapışmak lazımdır. Dünyâyı hakîkaten terk etmek mümkün olmasa bile, hükmen terk etmekte kusur etmemek lâzımdır. Bu hükmen terk ediş ise bütün sözlerinde ve fiillerinde şer‘-i şerîfe sımsıkı yapışmak ile olur. Allâhü Teâlâ (rızâsına) muvaffak buyurucudur. Selâm, hidâyete tâbi olan kimseler üzere olsun.”

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 2, m. 82)

 

BEYİT:

 

Bir yerde ki cehl hükümrandır

Ol yerde zıyâ-yı hak nihândır.

Âsaf (Nâfia Nâzırı Mahmud Celâleddin Paşa)

(Cehâletin hâkim olduğu yerde doğruluk, adâlet ışığı görünmez.)

Hicrî:   12    Rebiulevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder