18 Kasım 2020 Çarşamba

YAHYÂ ALEYHİSSELÂM

 

قَالَ اللهُ تَعَالَى:... يَا يَحْيٰى خُذِ الْكِتَابَ بِقُوَّةٍ وَاٰتَيْنَاهُ الْحُكْمَ صَبِيًّا. (سورة مريم ، ١٢)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  أى يحي ! كتابه قوتله صارل ( ده دك ) و دها جوجق إيكن اونه حكمت وردك   . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):  "Ey Yahyâ! Kitab’a kuvvetle sarıl (dedik) ve daha çocuk iken ona hikmet verdik.”

(Meryem Sûresi, âyet 12)

Hicrî:   03    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

YAHYÂ ALEYHİSSELÂM

 

Yahyâ Aleyhisselâm, Zekeriyyâ Aleyhisselâm’ın ihtiyarlığı zamanında, zevcesi Îşâ’dan dünyâya gelmiştir. Îsâ Aleyhisselâm’dan üç sene veya altı ay evvel doğmuştur.

Yahyâ Aleyhisselâm, Allâhü Teâlâ’nın azabından son derece korkar, günleri âh ve inleme ile geçerdi. Genç yaşta iken kendisine peygamberlik ihsan olundu. İlk başta Mûsâ Aleyhisselâm’ın şerîatıyla amel ederdi. Sonra İncil’in Hazret-i Îsâ’ya verilmesi üzerine Îsâ Aleyhisselâm’ın şerîatıyla amel etti.

Yahyâ Aleyhisselâm, Hazret-i Îsâ’nın şerîatıyla amele başladığı bir sırada idi ki, Benî İsrail’in reisi, Mûsâ Aleyhisselâm’ın şerîatı üzere kendi kardeşinin kızını almak istedi. Fakat Hazret-i Yahya, Îsâ Aleyhisselâm’ın şerîatında bu nikâhın artık câiz olmayacağını bildirdi. Bunun üzerine reis gücenip o masum peygamberi, henüz otuz yaşlarında iken Hazret-i Îsâ’nın semâya kaldırılmasından bir sene evvel şehid etti.

Bu cinayete cüret edenler bunun cezasını çekmiş, yurtları harap olmuş, nesilleri kesilip gitmiştir. Âhirette görecekleri azap ise daha şiddetli olacaktır.

Yahyâ Aleyhisselâm bir gün İblis Aleyhillâneyi gördü. Ona, “Sizin için insanlar kaç sınıftır?” diye sordu. İblis dedi ki: Üç sınıftır:

Onlardan bir sınıf vardır ki; senin gibi günah işlemekten masumdurlar. Biz onlara hiçbir şey yapamayız.

Bir sınıf var ki; onlar bizim elimizde, sizin çocuklarınızın elindeki oyuncak gibidir. Biz onlarla kolayca baş ederiz.

Bir sınıf daha vardır ki; bunlar en çok uğraştıklarımızdır. Biz onlardan birine yönelip tam istediğimizi elde edecekken hemen o (işlediği günahtan dolayı tevbe ve) istiğfara koşar, ondan elde edeceğimiz şeyi bozar. Biz ondan asla ümitsizliğe düşmeyiz, ama istediğimizi de elde edemeyiz.

İHicrî:   03    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder