14 Ekim 2019 Pazartesi

SABIR VE ÖFKEDE İNSANLAR DÖRT KISIMDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَفْضَلُ الْإِيمَانِ الصَّبْرُ وَالسَّمَاحَةُ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   إيمانيك أك فضيلتلسى ( هر حال كارده ) صبر أتمك و مسامحه ( جومرت و يوموشق حويلى ) اولمقدر   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Îmânın en fazîletlisi (her hâlükârda) sabretmek ve müsâmahalı (cömert ve yumuşak huylu) olmaktır.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   06   Safer   1441  Fazilet Takvimi 

SABIR VE ÖFKEDE İNSANLAR DÖRT KISIMDIR

 
 Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
“Sizden bazıları çabuk öfkelenir ve çabuk sakinleşir. Yani bir hâli diğeriyle denk olur (İki hâli müsâvî olduğu için bunlar övülmez ve yerilmez).
Bazıları da geç öfkelenir ve geç sakinleşir. Yine bir hâli diğeriyle denk olur. (İki hâli müsâvî olduğu için bunlar da övülmez ve yerilmez.)
Fakat sizin en hayırlınız geç öfkelenen ve çabuk sakinleşendir.
En şerliniz de çabuk öfkelenen ve geç sakinleşendir.”
“Kim öfke ile muâmelede bulunmaya gücü yettiği hâlde öfkesini yenerse, Allâhü Teâlâ kıyâmet gününde o kimsenin kalbini rızâsı ile doldurur.” 
(Tenbîhü’l-Gâfilîn)
 
ZELZELE (DEPREM) TEDBİRLERİ
 
Zelzele esnasında, bağırarak etrafınızdakilere haber verin. Emniyetli bir yer bulup başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde çömelin. Sarsıntı geçinceye kadar olduğunuz yerde kalın. (Deprem esnasında tekbir getirilir.) Bir mekânın içindeyseniz, dayanıklı bir masanın ya da benzeri bir şeyin yanına girip, camlardan korunun. Dışarıdaysanız, açık bir alana gidip üzerinize düşebilecek yıkıntılardan, elektrik kablolarından ve ağaçlardan korunun.
Köprülerden, altgeçitlerden ve elektrik direklerinden uzak durun. Sarsıntı sırasında, merdivenlere ya da balkona çıkmayın.
Balkonlardan ve pencerelerden atlamayın, asansör kullanmayın. Depremden sonra sakin olun, panik yapmayın, önce kendi emniyetinizden emin olun.
Tesisatları kontrol edin, hasar varsa kapatın. İçeride gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Kibrit ve çakmak kullanmayın, elektrik düğmelerine basmayın. Hemen binayı terk edin. Telefonu acil haller dışında kullanmayın.
Çevrenizde yardım edebileceğiniz kimsenin olup olmadığını kontrol edin.
Hicrî:   06   Safer   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder