14 Ekim 2019 Pazartesi

ASHÂB-I BEDİR…Hallâd bin Süveyd (r. anh)



نَهَى رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ مَطْعَمَيْنِ: عَنِ الْجُلُوسِ عَلَى مَائِدَةٍ يُشْرَبُ عَلَيْهَا الْخَمْرُ، وَأَنْ يَأْكُلَ الرَّجُلُ وَهُوَ مُنْبَطِحٌ عَلَى بَطْنِهِ. (د)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   رسول الله صلى الله عليه وسلم إيكى يمكدن نهى أتدى ( ياساقلادى ) : ياننده شاراب ( إجكى ) إجيلن سوفرايه اوطورمقدان و كشنيك قرنى أؤزرينه اوزانمش اولديغى حالده يمك يمسندن   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem iki yemekten nehyetti (yasakladı): Yanında şarap (içki) içilen sofraya oturmaktan ve kişinin karnı üzerine uzanmış olduğu hâlde yemek yemesinden.” (Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:   07   Safer   1441  Fazilet Takvimi 

ASHÂB-I BEDİR…Hallâd bin Süveyd (r. anh)

 
Hallâd bin Süveyd bin Sa’lebe (radıyallâhü anh), Ensâr’dan ve Hazrec kabîlesinin Benî Hâris kolundandır. İkinci Akabe Bî’ati, Bedir, Uhud ve Hendek gazâlarında bulunmuş, Benî Kurayza Gazâsı’nda şehîd olmuştur.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Benî Kurayza Yahudilerini hicretin 5. senesinde Zilkâde ayının sonları ile Zilhicce ayının başlarında on gün muhâsara etti. Sonunda Resûlullâh’ın (sallallâhü aleyhi ve sellem) hükmüne teslim oldular.
Bu muhâsara sırasında Hallâd Hazretleri, Bünâne ismindeki bir kadının attığı değirmen taşı ile başından yaralanıp şehîd olmuştur. Fahr-i Âlem (sallallâhü aleyhi ve sellem), o kadını da Benî Kurayza erkekleri ile birlikte (kısâsen) katlettirmişlerdir. Benî Kurayza kadınlarından ondan başkası katlolunmamıştır.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Hallâd Hazretleri hakkında: “Onun için iki şehîd ecri vardır” buyurdular. Sebebi sorulunca, “Çünkü onu Ehl-i Kitâb şehîd etti” buyurmuşlardır.
Hallâd Hazretleri, Kurayza’da şehîd olunca birisi annesine gelip “Ey Ümmü Hallâd! Oğlun şehîd oldu” dedi. O, güzelce örtündü, yüzüne de nikabını çekip oğlunun cenâzesinin başına geldi. Ona, “Oğlun öldürüldü, sen nikâb mı örtünüyorsun?” dediler. O şöyle cevap verdi: “Hallâd’ı kaybettiysem hayâmı da kaybetmedim ya!”
Hallâd Hazretlerinin Sâib ismindeki oğlu, Hazret-i Ömer (radıyallâhü anh) tarafından Yemen’e (zekât tahsildârı olarak) vazifelendirilmişti. Hallâd Hazretlerinin oğulları Sâib ve İbrahim’den (radıyallâhü anhümâ) hadîs-i şerîfler rivâyet olunmuştur. 
(Tabakât-ı İbn-i Sa’d)
Hicrî:   07   Safer   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder