14 Ekim 2019 Pazartesi

DİLEDİĞİN GİBİ YAŞA; SONUNDA ÖLECEKSİN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ...فَاعْمَلْ عَمَلَ امْرِئٍ يَظُنُّ أَنَّهُ لَنْ يَمُوتَ أَبَدًا، وَاحْذَرْ حَذَرًا يَخْشَى أَنْ يَمُوتَ غَدًا‏. (هب)‏
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   هيج أؤلميجكينى ظن أدن كمسه كبى ( دنيا إيجن ) جالش . يارين أؤله جكندن قورقان كمسه كبى ده ( دنيادان ) ساقين ( آخرتيك إيجن جالش )   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “…Hiç ölmeyeceğini zanneden kimse gibi (dünya için) çalış. Yarın öleceğinden korkan kimse gibi de (dünyadan) sakın (âhiretin için çalış).” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   08   Safer   1441  Fazilet Takvimi 

DİLEDİĞİN GİBİ YAŞA; SONUNDA ÖLECEKSİN

 
İmâm Gazâlî (rahimehullâh) der ki:
Muhakkak Hak Teâlâ, insanı cesed ve ruhtan yarattı. Dünyada iken âhirete hazırlanması için cesedi ruha ev kıldı. Her ruha da cesedde kalacağı bir müddet tayin etti. Bu müddetin sonu o ruhun ceseddeki eceli olup asla artmaz ve azalmaz. Ecel gelince ruh cesetten ayrılır.
Hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Dilediğin gibi yaşa; sonunda muhakkak öleceksin. Dilediğini sev; sonunda muhakkak ondan ayrılacaksın. Dilediğin gibi amel işle; muhakkak onun karşılığını göreceksin.”
Bir adam nefsini muhâsebeye çeker. Ömrünü hesap ettiğinde altmış sene yaşadığını görür. Günlerini hesaplar; yirmi bir bin dokuz yüz gün yaşadığını görür. “Vah yazık” diye feryâd eder ve: “Her gün bir günah işlemiş olsam bunca günahla Allâhü Teâlâ’nın huzurunda hâlim nice olur?” der ve bayılır. Kendine gelince “Ya her gün on bin günah işleyenin hâli ne olur?” der ve yine bayılır. Onu hareket ettirdiklerinde vefat ettiğini görürler.
Dünyanın misali, yolcunun katettiği mesafe gibidir. Bu yolun başı beşik, sonu mezardır. Bu ikisi arasında belli menziller vardır. Muhakkak her sene, seferin bir menzilidir. Her ay fersahıdır. Her gün milidir. Her nefes bir adımıdır. Ömür yolculuğu hep akıp gitmektedir; bu yolculukta kiminin bir fersahı, kiminin de ondan daha az ya da fazla yolu kalmıştır. İnsan ise bundan gaflet içindedir.
İblis aleyhilla‘ne her gün insanlara dünyayı arz eder ve:
“Kendisine fayda yerine zarar verecek, sevindirmeyip üzecek, eziyet verecek şu şeyi kim satın alır?” der. Dünya ehli ve sevdalıları “Biz alırız” derler. Onlara: “Bunun bedeli altın ve gümüş değildir, ancak cennetteki nasibinizdir. Zîra ben bunu dört şeyle satın aldım: Allâh’ın lâneti, gazabı, sahatı (hışmı) ve azâbı. Cenneti de karşılığında verdim.” Dünya kulları “Biz buna râzı oluruz” derler. İblis “Bu yaptığınız ne kötü ticarettir” der.
Lokman Hakîm Hazretleri: “Âhireti dünya karşılığında satan kimse, ikisinden de mahrum kalıp pişman olur.” demiştir.
Hicrî:   08   Safer   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder