14 Ekim 2019 Pazartesi

BEŞ ŞEYİ YAPAN BEŞ ŞEYE NÂİL OLUR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا تَجَالَسَ قَوْمٌ مَجْلِسًا فَلَمْ يُنْصِتْ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ إِلَّا نُزِعَ مِنْ ذَلِكَ الْمَجْلِسِ الْبَرَكَةُ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   بر طوبلولق بر مجلسده اوطورور ده بعضى سى بعضى سى إيحن سوسمازسه ( يعنى برى قونوشوركن ديكرلرى دنلمزسه ) محقق او مجلسدن بركت قالديريلر  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir topluluk bir mecliste oturur da bazısı bazısı için susmazsa (yani biri konuşurken diğerleri dinlemezse) muhakkak o meclisten bereket kaldırılır.” 
(Münâvî, Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   13   Safer   1441  Fazilet Takvimi 

BEŞ ŞEYİ YAPAN BEŞ ŞEYE NÂİL OLUR


 
Her kim beş şeyi yaparsa, beş şeye nâil olur. Bu beş şeyi Hazret-i Osman bin Affân (r.a.) yapardı:
    •    Her kim hayâ ederse, başkaları da ondan hayâ ederler.
    •    Her kim merhamet ederse, ona merhamet ederler.
    •    Her kim malını cennete bedel olarak infak ederse (zekât ve sadaka verirse), ona bedel olarak cennet verilir.
    •    Her kim affederse, o da affedilir.
    •    Her kim Hak Sübhânehû ve Teâlâ Hazretlerini tanıyıp, bilip, ondan korkarsa işleri tamam olur ve Allâhü Teâlâ Hazretlerini bulup vâsıl olur. (Menâkıb-ı Çehar Yâr-ı Güzîn)
 
OSMANLILAR NASIL VAKİT GEÇİRİRLERDİ
 
Kânûni Sultan Süleyman devrinde 1552-1556 yılları arasında İstanbul’da dört yıl doktor olarak kalan bir İspanyol’un o yıllarda Osmanlı halkının günlük hayatını anlatan hatıralarından:
“Osmanlılar, Allâh’a karşı saygısızlık, vaktini boş yere geçirmek ve nefsini alçaltmak olacağı için bizdeki gibi oyun oynamazlar. Yaz olsun kış olsun yatsı namazını kılıp hemen yatarlar. Gün ağarırken sabah namazını kılmak üzere kalkarlar. Bir kısmı kalkıp, bir kısmı da uykuya devam eder sanmayın. Erkek-kadın, küçük-büyük herkes aynı saatte kalkar, güneş hiç kimseyi yatağında yakalamaz.
Esnaf bütün sene dükkân işleri ile uğraşır. Hafta tatillerinde Ayasofya’ya veya başka bir camiye Cuma namazına giderler. Eşi-dostu ziyaret ederler, birlikte yemek yerler ve gezmeye çıkarlar, iş zamanı konuşamadıkları mevzuları konuşurlar, kitap okurlar.
Adâlet erbabının ise hiç vakti yoktur. Silahşorlar, silâh talimleri sırasında yumurtayı vurmakla kalmayıp, kılı yarmaya uğraşırlar. Savaş olmadığı zaman hayatlarını kazanmak için bir sanat elde etmeye çalışırlar. Sultan ve idârecilerin de koca devleti idâre etmenin zorluğundan, oyun ve eğlenceye ayıracak vakitleri olmaz. Bunlar bir millet için büyük fazîlettir.
Ben görmüş olduğum dünyanın üçte birine yakın yerlerde Osmanlılardan daha fazîletli insanlara rastlamadım... 
(Türkiye’nin Dört Yılı, 1552-56)
Hicrî:   13   Safer   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder