19 Ekim 2019 Cumartesi

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN EN SEVGİLİ KULU



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِنَ الذُّنُوبِ ذُنُوبًا لَا يُكَفِّرُهَا إِلَّا الْهَمُّ فِي طَلَبِ الْحَلَالِ. (الجامع الصغير)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   أؤيله كوناحلر واردركى اونلره آنجق حلال قازانج اوغرونده جكيلن صقنطى لر كفارت اولور ، تمزلر  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Öyle günahlar vardır ki onlara ancak helâl kazanç uğrunda çekilen sıkıntılar keffâret olur, temizler.” 
(Suyûti, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   19   Safer   1441  Fazilet Takvimi 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN EN SEVGİLİ KULU

 
Mûsâ Aleyhisselâm: “Ya Rabbi, insanların sana en sevgili olanını bana bildirir misin?” dedi. Allâhü Teâlâ:
“Niçin?” buyurdu. Mûsâ Aleyhisselâm:
“Senin sevdiğin kimseyi sevmem için” dedi.
Allâhü Teâlâ: “Dünyanın bir ucunda bulunan bir kul, diğer ucundaki tanımadığı başka bir kulun başına bir musîbet gelse sanki kendi başına gelmiş gibi ve ona bir diken batsa sanki kendisine batmış gibi hisseder. Bunu da ancak benim rızam için yapar. İşte bu kimse, kullarımdan bana en sevgili olanıdır.” buyurdu. (Îkâzü’l-Himem)
 
KIRŞEHİR CACABEY MEDRESESİ
 
Selçuklu hükümdarlarından Gıyâsüddin Keyhüsrev’in vezirlerinden Kırşehir vâlisi Nurettin Cibril bin Caca tarafından H. 671 (M. 1272) tarihinde yaptırılan bu medrese, Selçuklu mîmarî usûlünün en güzel örneklerindendir. Cacabey Medresesi, Selçuklular zamanının ilk astronomi mektebi olarak da bilinmektedir.
Diğer Selçuklu binalarında olduğu gibi bütün ihtişam ve insicam kapısında ve minaresinde görülmektedir. Kırmızı tuğladan yapılan minare, mavi çinilerle süslenmiştir. İnsanlar bunun için cıncıklı minare derler. Minare “rasat kulesi” hizmeti de görmüştür.
Avlunun ortasında bir kuyu ve üzerinde aydınlık feneri bulunmaktadır. Bu kuyunun, yıldızları incelemek için rasat kuyusu olarak yapıldığı düşünülmektedir.
Caminin girişinde kapının tam üzerinde büyük harflerle, Selçukî sülüs kabartma bir satır üzerine Besmele-i şerîfe ile Nahl Sûresi’nin 90. ayetinin baş kısmı yer alır. (Meâlen): “Haberiniz olsun ki Allah size adâleti, ihsânı (iyiliği) ve yakınlığı olanlara (muhtaç oldukları şeyleri) vermeyi emrediyor ve çirkin işlerden, münkerden, azgınlıktan nehyediyor, dinleyip anlayıp tutasınız diye size va’zediyor (öğüt veriyor).”
Aynı hizada Âl-i İmran Sûresi’nin 18. ve 19. âyet-i kerîmeleri de yazılıdır.
Hicrî:   19   Safer   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder