24 Ekim 2019 Perşembe

FIRSAT GANÎMETTİR




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا أَيُّهَا النَّاسُ خُذُوا مِنَ الْأَعْمَالِ مَا تُطِيقُونَ فَإِنَّ اللهَ لَا يَمَلُّ حَتَّى تَمَلُّوا وَإِنَّ أَحَبَّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللهِ مَا دَامَ وَإِنْ قَلَّ. (ق)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   أى إنسانلر ! عمللردن كوج يتره بلدكلرينزى آلب يابيك . جونكى سز اوصانمادقحه الله تعالى ده اوصانماز ( راحمتنى و ثوابنى سزدن أسركمز ) . و محقق عمللريك الله تعالى يه أك سوملسى آزده اولسه دوامل يابلانى در  ."

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey insanlar! Amellerden güç yetirebildiklerinizi alıp yapın. Çünkü siz usanmadıkça Allâhü Teâlâ da usanmaz (rahmetini ve sevâbını sizden esirgemez). Ve muhakkak amellerin Allâhü Teâlâ’ya en sevimlisi az da olsa devamlı yapılanıdır.” 
(Müttefekun Aleyh)
Hicrî:   22   Safer   1441  Fazilet Takvimi 

FIRSAT GANÎMETTİR


İmâm-ı Rabbânî Hazretleri (k.s.) şöyle buyurdular:
“… Aziz Evladım! Muhakkak fırsat ganîmettir. Onun için ömrün tamamını boş, faydasız işlerde harcamamak gerekir. Bilakis ömrün tamamını Hak Celle ve Alâ’nın rızâsı uğrunda harcamak lazımdır.
Beş vakit namazı mânen derli toplu olarak ve ta’dîl-i erkânına riâyet ederek cemâatle kılmak gerekir. Yine teheccüd namazını ve seher vaktinde istiğfarda bulunmayı ihmal etme, gaflet uykusuna dalıp fânî dünya lezzetlerine aldanma. Ölümü ve âhiretin şiddetli hallerini gözünün önünden ayırma.
Tamamen dünyadan yüz çevirmek, âhirete yönelip rağbet etmek; dünya ile zarûret miktarı meşgul olup kalan vakitlerini âhiret işleriyle meşgul olarak değerlendirmek gerekir.
Hâsılı kelam, kalbi Allâhü Teâlâ’dan başkasının esiri olmaktan kurtarıp zâhirini dînin ahkâmı ile süslemek lazımdır. Yapılacak iş budur, gerisi boştur…”
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, 2, m. 31)

GÜNAH NEDİR VE BAŞLICA GÜNAHLAR

Günah: Hazret-i Allâh’ın haram kıldığı herhangi bir şeydir.
 Günahlar iki kısımdır: 1- Büyük günahlar. 2- Küçük günahlar.

Başlıca Büyük Günahlar:
    1.    Allâh’a şirk (ortak) koşmak.
    2.    Haksız yere insan öldürmek.
    3.    Namuslu kadına iftira etmek.
    4.    Zinâ etmek.
    5.    Harpden kaçmak.
    6.    Sihir yapmak.
    7.    Yetim malı yemek.
    8.    Müslüman ana babaya âsî olmak.
    9.    Harem-i şerîfte günah işlemek.
    10.    Fâiz yemek.
    11.    Hırsızlık yapmak.
    12.    İçki içmek
Devamlı yapılan küçük günahlar da büyük günah hükmünde olur.
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   22   Safer   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder