20 Ekim 2019 Pazar

HAZÎNE ÜZERİNDEKİ YEDİ SATIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لِكُلِّ دَاءٍ دَوَاءٌ وَدَوَاءُ الذُّنُوبِ اَلْاِسْتِغْفَارُ. (الجامع الصغير)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:    "   هر درديك بر دواسى واردر . كوناحلريك دواسى ده إستغفاردر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her derdin bir devâsı vardır. Günahların devâsı da istiğfardır.” 
(Suyûti, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   20   Safer   1441  Fazilet Takvimi 


HAZÎNE ÜZERİNDEKİ YEDİ SATIR

 
Kehf Sûresi’nde bildirildiği üzere Mûsâ Aleyhisselâm, bazı ilimleri öğrenmek üzere Hızır Aleyhisselâm’a arkadaş olmuş idi. Yolda Antakya şehrine geldiklerinde, şehir halkı onları ağırlamaktan kaçındılar. Orada yıkılmak üzere bir duvar gördüler. Şehir halkının bu tavrına rağmen Hızır Aleyhisselâm o duvarı doğrultuverdi. Meğer altında, babaları sâlih bir zât olan iki yetîm için bir define varmış, Cenâb-ı Hak yetîmlerin bülûğ çağına erip definelerini çıkarabilmelerini irâde buyurmuş. Eğer onlar büyümeden duvar yıkılsa defineyi başkaları bulacak ve zâyi olacaktı. İşte bu kıssada geçen duvarın altında bir levha vardı. Onun bir yüzünde şu yazılı idi:
“Bismillâhirrahmânirrahîm. Kadere (yani hayır ve şer her şeyin Allâhü Teâlâ’nın takdîri ve kazâsı ile olduğuna) inanan, fakat (elinden kaçırdığı bir nîmete veya başına gelen bir musîbete) üzülen kimselere şaşarım.
Rızkın taksim olunduğuna ve herkesi rızıklandıranın Allâhü Teâlâ olduğuna inanan fakat rızkını elde etmek için gerektiğinden fazla yorulan kimseye şaşarım.
Ölüme (yani ölümün hak olduğuna ve bir gün öleceğine) inanan fakat (kısa ve az olan hayat için) sevinen kimseye şaşarım.
Hesaba (yani Allâhü Teâlâ’nın az ve çok her şeyden hesaba çekeceğine) inanan fakat bundan gâfil olup dünya malı biriktirmeye çalışan kimseye şaşarım.
Dünyanın üzerinde yaşayanlarla beraber değişip durduğunu bildiği hâlde ona güvenen kimseye şaşarım.
‘Lâ ilâhe illallâh Muhammedün Resûlullah.’
Cehennemi bildiği ve inandığı hâlde gülüp duran kimseye şaşarım.”
Levhânın diğer yüzünde de şöyle yazılı idi: “Ben Allâh’ım ki benden başka ilâh yoktur. Benim ortağım yoktur. Hayrı ve şerri ben yarattım. Hayır için yaratmış olduğum ve kendi yaptıklarına karşılık, mükâfâtlara nâil kıldığım kimselere müjdeler olsun. Şer için yarattığım ve kendi yaptıklarına karşılık cezâlandırdığım kimselere de yazıklar olsun.” 
(Tefsîr-i Rûhu’l-Beyân)
Hicrî:   20   Safer   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder