7 Temmuz 2019 Pazar

TÂBİÎNİN EHL-İ BİD‘ATE KARŞI TAVIRLARI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ تَمَسَّكَ بِسُنَّتِي عِنْدَ فَسَادِ أُمَّتِي فَلَهُ أَجْرُ مِائَةِ شَهِيدٍ. (الزهد للبيهقى)
رسول الله  أفندمز  ( )  بيوردولر ،"    أؤمتمن فساده اوغراديغى ( سونتم إيله عمل أدلمديكى ) زمانده بنم سنتمه صارلان كمسيه يوز شهيت ثوابى واردر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ümmetimin fesâda uğradığı (sünnetim ile amel edilmediği) zamanda benim sünnetime sarılan kimseye yüz şehit sevabı vardır.” 
(Beyhakî, ez-Zühd)
Hicrî:   04  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi    

TÂBİÎNİN EHL-İ BİD‘ATE KARŞI TAVIRLARI

Ashâb-ı Kirâm’dan sonra bu ümmetin en fazîletlileri olan Tâbiîn (rıdvânullâhi aleyhim ecmaîn), ehl-i bid‘at ve hevâdan uzak durmuşlar, kendi devirlerinde ortaya çıkan bid’atleri ve bid’at ehlini kuvvetli bir şekilde reddetmişlerdir.
Bir gün bid’at ehlinden iki kişi, Tâbiîn’in meşhur ve büyüklerinden âlim, zâhid, âbid İbn-i Sîrîn Hazretlerine gelerek: “Sana bir hadis rivâyet etmeye geldik.” dediler. İbn-i Sîrîn Hazretleri, “Olmaz” dedi. “Sana âyet okuyalım” dediler; “Olmaz” dedi. Daha sonra onlara: “Siz mi gidersiniz, yoksa ben mi kalkayım?” dedi. Bunun üzerine o iki kişi çıkıp gittiler. Yanında bulunanlardan: “Efendim, size Allâh’ın kitabından okumalarının ne zararı var?” diyenlere “Okudukları âyeti tahrif etmelerinden ve kalbimin de onları tasdîk etmesinden korktum.” demiştir.
İbn-i Sîrîn’den (r.a.) şöyle rivâyet olundu: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.): “Şu ilim sizin dîninizdir. Dîninizi kimden aldığınıza bakınız.” buyurmuşlardır.
Tâbiîn’in büyüklerinden Saîd bin Cübeyr (r.a.), bir gün Eyyûb Sahtiyânî’yi bid‘at ve hevâ ehli birisinin yanında otururken gördü, onu orada oturmaktan menetti.
Dârimî (r.a.), Ebû Kılâbe’den (r.a.), o da Hasan-ı Basrî’den ve Muhammed İbn-i Sîrîn’den (r.a.) rivâyet ettiğine göre; o iki büyük zât: “Bid‘at ve hevâ ehli ile oturmayınız.” demişlerdir. Ebû Kılâbe de; “Onlarla münâkaşa dahi etmeyiniz. Çünkü sizi kendi sapkınlıklarına çekmelerinden veya kendi bildikleriyle sizi kandırmalarından korkarım.” diye ilâve etmiştir.
Tâbiîn’in büyüklerinden Eyyûb Sahtiyânî’ye (r.a.) bid’at ve hevâ ehli bir adam gelerek dedi ki: “Size bir kelime suâl soracağım.” Eyyûb (r.a.) cevap vermekten sakındı ve -sanki yarım kelime bile sorma dercesine- parmağıyla işâret etti.
Ehl-i Beyt imamlarından Muhammed Bâkır Hazretleri, Tâbiîn’in büyüklerindendir. Şöyle söylemiştir: “Dinde cedel ehliyle (itikâdî hususlarda insanlarla münâkaşa edip duran kimselerle) aynı mecliste bulunmayınız. Çünkü onlar Allâh’ın âyetleri hakkında câhilce mütâlaalara dalarlar.”
Hicrî:   04  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder