5 Temmuz 2019 Cuma

SEFER MESELESİNDE VATAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلسَّفَرُ قِطْعَةٌ مِنَ الْعَذَابِ، يَمْنَعُ أَحَدَكُمْ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ وَنَوْمَهُ، فَإِذَا قَضَى نَهْمَتَهُ فَلْيُعَجِّلْ إِلَى أَهْلِهِ. (ق)
رسول الله  أفندمز  ( )  بيوردولر ،"    سفر ( يولجولق ) ، عذابدان ( الم دن ) بر بارجه در . او ، سزين يمه نزين ، إجمنزين و اويومانزين تادنى قاجرير : إنتظامنى بوزار . او حالده يولجى إشنى بترنجه آئله سينه دونمكده آجله أتسين ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sefer (yolculuk), azabdan (elemden) bir parçadır. O, sizin yemenizin, içmenizin ve uyumanızın tadını kaçırır; intizâmını bozar. O hâlde yolcu işini bitirince âilesine dönmekte acele etsin.” 
(Müttefekun aleyh)
Hicrî:   02 Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   

SEFER MESELESİNDE VATAN

 
Fıkıh ilmine göre sefer meselesinde vatan üç kısımdır: Vatan-ı aslî, Vatan-ı ikâmet, Vatan-ı süknâ.
Vatan-ı aslî: İnsanın doğup yaşadığı veya evlenip yerleştiği veya orada doğmamış ve evlenmemişse de yaşamaya niyet edip yerleştiği ve ayrılmak istemediği yere denir. Vatan-ı aslî, ancak diğer bir vatan-ı aslî ile bozulur. Meselâ, insanın doğup büyüdüğü yer, asıl vatanı iken başka bir şehirden evlense ve orada devamlı kalmaya niyet etse, kendi doğduğu yer, asıl vatan olmaktan çıkar. Eski asıl vatanında, 15 günden daha az bir müddet için gelip kalacak olsa, 4 rekâtli farzları kısaltır ve 2 rekât kılar. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Medîne-i Münevvere’den, doğup büyüdüğü ve evlendiği Mekke-i Mükerreme şehrine geldiğinde namazlarını kısaltarak kılmıştır.
Bir kimsenin birden fazla zevcesi olsa, bunların her birini ayrı ayrı şehirlere yerleştirse, o şehirlerin hiç birinde seferî olmaz.
Vatan-ı aslî, Vatan-ı ikâmet ile bozulmaz.
Vatan-ı ikâmet: Müsâfirin en az 15 gün kalmaya niyet ettiği ve asıl vatanına en az 90 kilometre mesâfede bulunan yerdir. Burada, namazlar kısaltılmadan 4 rekât kılınır. Vatan-ı ikâmet, diğer bir vatan-ı ikâmet ile ve vatan-ı aslîye dönmekle bozulur. Vatan-ı ikâmet, vatan-ı süknâ ile bozulmaz.
Vatan-ı süknâ: Müsâfirin 15 günden daha az bir müddet kalmaya niyet ettiği ve asıl vatanına 90 kilometre veya daha fazla bir mesafede bulunan yerdir. Burada, 4 rekâtli farz namazlar 2 rekât kılınır. (M. İlmihal, Fazilet Neş.)
 
BİLMECELER:
 
Gözle görülür, elle tutulmaz? (Yıldızlar)
Canlıdan cansız çıkar? (Yumurta)
Yeşil atlas, suya batmaz? (Zeytinyağı)
Bazan yüce olur, bazan cüce olur? (Gölge)
Hicrî:   02 Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder