19 Temmuz 2019 Cuma

FAZÎLETTE MÜSÂVİ SEKİZ İBÂDET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَمْسٌ مَنْ عَمِلَهُنَّ فِي يَوْمٍ كَتَبَهُ اللهُ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ: مَنْ عَادَ مَرِيضًا، وَشَهِدَ جَنَازَةً، وَصَامَ يَوْمًا، وَرَاحَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ، وَأَعْتَقَ رَقَبَةً. (حب)
رسول الله  أفندمز  ( )  بيوردولر ،"    بش شى واردركى كيم اونلرى بر كون إيجرسنده إشلرسه الله تعالى اونى جنت أهلندن يازديرير : بر حصطي زيارت أدن ، جنازه نمازى قلان ، او كون اوروج طوطان ، جمعه نمازينه كيدن و كوله آزاد أدن ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Beş şey vardır ki kim onları bir gün içerisinde işlerse Allâhü Teâlâ onu cennet ehlinden yazdırır: Bir hastayı ziyaret eden, cenâze namazı kılan, o gün oruç tutan, Cuma namazına giden ve köle âzâd eden.” 
(Sahîh-i İbn-i Hibbân)
Hicrî:   16  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   

FAZÎLETTE MÜSÂVİ SEKİZ İBÂDET

 
Âlim bir zât şöyle buyurdu: Sekiz şeyi yapmaktan âciz olan kimseye onların fazîletine nâil olabileceği diğer sekiz şeyi yapmasını tavsiye ederim:
    1.    Kim uyuduğu hâlde gece namazının fazîletine nâil olmak isterse gündüz Allâh’a karşı günah işlemesin.
    2.    Kim gündüz yediği hâlde nâfile orucun fazîletine nâil olmak isterse lisanını mâlâyânîden (boş sözlerden) muhâfaza etsin.
    3.    Kim (ilmiyle amel eden) âlimlerin fazîletine ermek isterse tefekküre devam etsin.
    4.    Kim evinde oturduğu hâlde mücâhidlerin ve gâzilerin fazîletine ermek isterse şeytan ve nefsi ile mücâhede etsin.
    5.    Kim vermekten âciz olduğu hâlde sadakanın fazîletine ermek isterse öğrendiği ilmi diğer insanlara öğretsin.
    6.    Kim gitmekten âciz olduğu hâlde haccın fazîletine ermek isterse cuma namazına devam etsin.
    7.    Kim âbidlerin fazîletine ermek isterse insanların arasını düzeltsin, aralarına düşmanlık (fitne, fesad) sokmasın.
    8.    Kim evliyâullâhın fazîletine ermek isterse elini vicdanına koysun ve nefsi için râzı olduğu şeye din kardeşi için de râzı olsun. 
(Tefsîr-i Rûhu’l-Beyan)
 
BİR MESELE: CENAZE EVİNDE YEMEK
 
Ölünün ailesinin cenaze günü yemek hazırlayıp halkı davet etmesi mekruhtur. Çünkü bunun musîbet anında değil sürûr anında yapılması meşru kılınmıştır. Böyle yapmak, bid’attir.
Komşu ve uzak akrabaların, cenâze sâhiplerine gündüz ve akşam yemeleri için yemek hazırlamaları müstehabdır. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v), Hazret-i Câfer (r. anh) vefat ettiği zaman “Câfer’in âilesi için yemek hazırlayın. Çünkü onların başına kendilerini yemek yapmaktan alıkoyacak bir musîbet geldi.” buyurmuşlardır. 
(Fethu’l-Kadîr)
Hicrî:   16  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder