22 Temmuz 2019 Pazartesi

BİR SÜNNET: MUSÂFAHA



كَانَ أَصْحَابُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا الْتَقَوْا صَافَحُوا فَإِذَا قَدِمُوا مِنْ سَفَرٍ عَانَقَ بَعْضُهُمْ بَعْضًا. (هب)
شابى رضى الله عنه دان روايت اولندى : محمد ﷺ يك آصحابى ، بربرلرى إيله قارشلاشتقلرندهمصافحه أدرلر ، بر سفردن ( يولجولقدان ) دوندكلرى زمان ده بربرلرى إيله قوجاقلاشرلاردى ."
Şa’bi radıyallâhü anh’den rivâyet olundu: “Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’in Ashâbı, birbirleriyle karşılaştıklarında musâfaha ederler, bir seferden (yolculuktan) döndükleri zaman da birbirleriyle kucaklaşırlardı.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   19  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   

BİR SÜNNET: MUSÂFAHA

 
Musâfaha, el ele tutuşmak, el sıkışmak, tokalaşmak manalarına gelir. Din kardeşiyle her karşılaştığında musâfaha etmek müstehaptır.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurmuşlardır ki:
“Bir kimse Müslüman kardeşiyle musâfaha etse, o kimsenin günahları dökülür.”
İslâm’da ilk musâfaha yapanlar Sahâbe-i Kirâm’dan Eş’ar Kabîlesi’ne mensûb olan Müslümanlardır ki Ebû Mûsâ el-Eş’arî (r.a.) de onlardandır. Hatta onlar Peygamberimizle görüşmeye gelirlerken Medîne-i Münevvere’ye yaklaştıklarında makâm ile: “Yarın sevdiklerimize kavuşacağız; Muhammed Aleyhisselâm’a ve onun Ashâbına” manasında beytler okuyorlardı. Onlar Medîne-i Münevvere’ye girdiklerinde rastgeldikleri Müslüman kardeşleri ile musâfaha ediyorlardı.
Musâfahada sünnet olan, iki eliyle musâfaha etmektir.
Musâfahanın meşrû olduğunda ihtilâf yoktur, zîra Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
“Musâfaha ediniz, birbirinizi seversiniz.”
“Aranızda muhabbetin kemâli, musâfahadır.”
“Musâfaha ediniz ki, kalbinizden kin ve haset gitsin.”
“Bir kimse bir Müslüman ile musâfaha eylese ve musâfaha ederken “Allâhümme salli alâ-Muhammedin ve alâ-âli Muhammedin” dese, o kimsenin günahlarından geriye bir şey kalmaz. Yâni, bütün günahları bağışlanır.
Bir kimsenin, mahremi olmayan yabancı hanımlarla musâfaha yapması caiz değildir. 
(Burhânü’l-Muttakîn, 40 Hadîs şerhi)
Hicrî:   19  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder