30 Temmuz 2019 Salı

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: حُجُّوا فَإِنَّ الْحَجَّ يَغْسِلُ الذُّنُوبَ كَمَا يَغْسِلُ الْمَاءُ الدَّرَنَ. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( )  بيوردولر ،"    حج أدينز . محقق حج ، صويون كرى يقايب تمزلديكى كبى كوناحلرى تمزلر ."

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Haccediniz. Muhakkak hac, suyun kiri yıkayıp temizlediği gibi günahları temizler.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî:   26  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ


Bir veya iki gözü kör, zayıflıktan ilikleri erimiş, kesileceği yere gitmeye kudreti olmayan, yani hiç yürüyemeyen, kulaklarından biri olmayan veya burnu kesik olan hayvanları kurban etmek câiz olmaz.
Koyun veya keçinin bir memesi; sığır ve devenin iki memesi kopmuş veya kurumuş olsa kurban edilmesi câiz olmaz. Ancak yavrusunu emzirebilirse câiz olur.
Dişsiz hayvanı kurban etmek câiz değildir. Eğer dişlerinin çoğu var ise kerâhetle câizdir. Lâkin dişsiz hayvan dişli hayvan gibi yayılıp karnını doyurur ise câiz olur.
Kuyruğu kesilmiş veya doğuştan olmayan hayvan kurban olmaz.
Deli hayvan, karnını doyuramazsa kurban etmek câiz olmaz.
Ölmek üzere olan hayvanı kurban etmek câiz olmaz.
Kulağının biri dibinden kesilen yâhut doğduğunda bir kulağı olmayan veya boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış olan hayvanı kurban etmek câiz olmaz.
 
KURBAN KESMEYE DÂİR BAZI MESELELER
 
Bir kimsenin emânet hayvanı kendisi için kurban etmesi, rehin hayvanı kurban etmesi ve almaya vekil olduğu hayvanı kendisi için kesmesi câiz olmaz.
Kocası, karısının veyâhut karısı kocasının kurbanını izni olmayarak kendisi için kesse câiz olmaz. Kıymetini vererek râzı etse de câiz olmaz.
İki kimseden biri diğerinin kurbanını -kendisinin zannederek- yanlışlıkla kestikten sonra etini yemeden sahipleri kurbanlarını bilip alsalar, câiz olur.
Etini yedikten sonra bilirlerse helâlleştikleri takdirde yine câiz olur. Helâlleşmezlerse birbirlerinin kurban bedellerini öderler, aldıkları bedelleri sadaka olarak verirler.
Hicrî:   26  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder