قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَمْسٌ مَنْ عَمِلَهُنَّ فِي يَوْمٍ كَتَبَهُ اللهُ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ: مَنْ عَادَ مَرِيضًا، وَشَهِدَ جَنَازَةً، وَصَامَ يَوْمًا، وَرَاحَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ، وَأَعْتَقَ رَقَبَةً. (حب)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بش شى واردركى كيم اونلارى بر كون إيجرسنده إشلرسه الله تعالى ، اونى جنت أهلندن يازديرير : بر حصطي زيارت أدن ، جنازه نمازى قلان ، او كون اوروج طوطان ، جمعه نمازينه كيدن و كوله آزاد أدن . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Beş şey vardır ki kim onları bir gün içerisinde işlerse Allâhü Teâlâ, onu Cennet ehlinden yazdırır: Bir hastayı ziyaret eden, cenâze namazı kılan, o gün oruç tutan, cuma namazına giden ve köle âzât eden.”
(Sahîh-i İbn-i Hibbân)
Hicrî: 21 Ramazân 1445 Fazilet Takvim
HASTA ZİYARETİ
Hastayı ziyaret etmek, onun hâl ve hatırını sormak, hastanın ihtiyaç duyduğu bir husûsta, ziyaretçinin gücü yettiği kadar hastaya yardımda bulunması sünnettir. Hasta ziyareti, dînî ve ahlâkî bir vazife olup çok sevaptır.
Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem Hazretleri, Ashâb’ından bir kimse hasta olsa onu görmeye gider, hastanın hâlini hatırını sorardı.
Enes bin Mâlik (r.a.) Hazretleri şöyle anlattı: Bir Yahûdî genç, Peygamber Efendimize (s.a.v.) hizmet ederdi. Bir ara hastalandı. Resûl-i Ekrem (s.a.v.), bu genci ziyarete gitti. Başucuna oturdu ve ona Müslüman olmasını teklif etti. O da babasına baktı. Babası, “Oğlum! O’na (s.a.v.) itaat et.” deyince Müslüman oldu.
Resûl-i Ekrem (s.a.v.), hastanın yanından çıkarken “Şu genci, benim vasıtamla Cehennem azâbından kurtaran Allâhü Teâlâ’ya hamd ü senâlar olsun.” buyurdu.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Ashab’ım! Hastaları ziyaret ediniz, açları doyurunuz, esirleri âzât ediniz.” buyurmuştur.
Hasta ziyareti hakkında o kadar çok hadîs-i şerîf vardır ki bu, İslâm’da hasta ziyaretine ne kadar çok ehemmiyet verildiğini gösterir. Ebû Hüreyre (r.a.) Hazretlerinden şöyle rivâyet edilmiştir:
“Bir kimse, bir hasta görmeye gitse gökten bir münâdî ona şöyle nidâ eder: ‘Sen güzel, temiz oldun ve senin bu ziyarette yürümen pek hoş oldu. Ve sen, Cennet’te kendine bir yer edindin.”
“Sen, hoş, temiz oldun” denmesinden murat; -Allâhü a’lem-, günahlarından pak oldun, demektir. Ve yürümesinin güzel olmasından murat her adım mukabilinde, ecir ve hasenat ihsan buyurulmasıdır.
Hasta ziyaretinin faziletine dair bir hadîs-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
“Bir kimse bir hastayı ziyaret için yanına girse o kimse suya girer gibi Cenâb-ı Hakk’ın rahmetine girer. Hastanın yanında bulundukça da rahmet içine dalmış olur.”
Hicrî: 21 Ramazân 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder