28 Mart 2024 Perşembe

ORUCA DAİR BAZI TABİRLER


 

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهَا قَالَتْ : إِنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَعْتَكِفُ الْعَشْرَ الْأَوَاخِرَ مِنْ رَمَضَانَ حَتَّى تَوَفَّاهُ اللّٰهُ عَزَّ وَجَلَّ ثُمَّ اعْتَكَفَ أَزْوَاجُهُ مِنْ بَعْدِهِ. (ق)

حضرتى عائشه ، دن ( رضى الله عنها ) روايت اولندى . او بيوردوكى  : بيغمبر أفندمز ( ) ، رمضان ، يك صون اون كونونده إعتكاف أدردى . بونه ، الله عز و جله ، كندسنى وفات أتديرنجيه قدار بويلجه دوام أتدى . رسول الله ، يك وفاتدان صوكره إيسه زوجلرى ( مؤمنلريك آننه لرى ) ده إعتكاف أتديلر . "

Hz. Âişe’den (r. anhâ) rivâyet olundu, o buyurdu ki:  “Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Ramazan’ın son on gününde îtikâf ederdi. Buna, Allah Azze ve Celle, kendisini vefat ettirinceye kadar böylece devam etti. Resûlullâh’ın vefatından sonra ise zevceleri (müminlerin anneleri) de îtikâf ettiler.”

(Müttefekun Aleyh)

Hicrî:   18  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

ORUCA DAİR BAZI TABİRLER

 

lyd-ı fıtır (iftar bayramı): lyd, bayram demektir. Bir ay tutulan farz oruç tamamlandığı için Ramazan Bayramı’nın ismidir. Bu bayramdan önce sadaka-i fıtır verildiği için de bu isim verilmiştir.

Sadaka-i Fıtır (fitre): Ramazan-ı şerîfin sonunda verilmesi vacip olan belli miktardaki sadakadan ibarettir.

Fidye: Bir fakirin sabahlı ve akşamlı bir günlük yiyeceği demektir ki bu, bir sadaka-ı fıtır miktarıdır. İhtiyarlıkları sebebiyle oruca güç yetiremeyenler, her gün için sadaka-i fıtır gibi fidye verirler.

 

ÎTİKÂF VE ŞARTLARI

 

Îtikâf, erkekler için, cemaatle beş vakit namaz kılınan bir mescitte; kadınlar için, kendi evlerinde namazgâh edindikleri (mescit olarak kullandıkları) bir yerde, îtikâf niyetiyle bir müddet kalmaktan ibarettir. Îtikâf; vacip, sünnet-i müekkede ve müstehab olmak üzere üç kısımdır:

Nezredilen (adanan) îtikâf, vaciptir.

Ramazân-ı şerîfin son on gününde yapılan îtikâf, kifâye olarak müekked sünnettir. Yani, bir beldede bir kişi bu îtikâfı yaparsa diğerlerinden de mesuliyet kalkar.

Ramazân-ı şerîf ayı dışında ibadet ve tâat maksadıyla bir mescitte bir müddet yapılan îtikâf da müstehabdır.

 

Îtikâfın şartları:

 

Îtikâfa girecek kimse; îtikâfa niyet etmiş olmalı, Müslüman ve akıllı olmalı, cünüp, hayız ve nifas hâlinde olmamalıdır.

Îtikâf, cemaatle namaz kılınan bir mescitte veya mescit hükmünde bulunan bir yerde yapılmalıdır. Kadınlar için kendi evlerinde mescit olarak kullandıkları yerler, mescit hükmündedir.

Vacip îtikâfı yapan kişi, oruçlu olmalıdır.

Mûtekifin (îtikâfa girenin), özrü olmadan mescitten çıkması veya eşi ile cinsî münâsebette bulunması, îtikâfını bozar. Mûtekifin dînî, beşerî veya zarûrî bir ihtiyaçtan dolayı mescitten dışarı çıkması, îtikâfı bozmaz. Bulunduğu mescitte cuma namazı kılınmıyorsa cuma namazını kılmak için en yakın bir mescide gitmesi gibi.

Hicrî:    18 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder