20 Mart 2024 Çarşamba

GECE NAMAZININ FAZİLETİ


 

رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ كَثُرَتْ صَلَاتُهُ بِاللَّيْلِ حَسُنَ وَجْهُهُ بِالنَّهَارِ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيميك كجه نمازى جوق اولورسه ( او نمازيك نورى سببيله ) كوندوز ، يوزى كوزل اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kimin gece namazı çok olursa (o namazın nuru sebebiyle) gündüz, yüzü güzel olur.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   10  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

GECE NAMAZININ FAZİLETİ

 

Gece namazı, en faziletli olan nafile ibadetlerdendir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), şöyle buyurdular: “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.” “Kulun, gecenin ortasından sonra kıldığı iki rekât (namaz), dünya ve içindekilerden hayırlıdır. Eğer ümmetimin güç yetireceğini bilseydim, bunu onlara farz kılardım.” .

Muâz bin Cebel (r.a.) Hazretleri şöyle anlattı: “Bir seferde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile beraberdim. Yakınında yürürken ‘Ey Allâh’ın Nebîsi! Bana bir amel öğret ki beni Cennet’e ulaştırsın, Cehennem’den uzaklaştırsın!’ dedim. Buyurdular ki: ‘Büyük bir şey sordun. Bununla birlikte bu, Allâhü Teâlâ’nın müyesser kıldığı kimseye kolaydır. Allâhü Teâlâ’ya şirk koşmaksızın ibadet edersin. Namazı kılar, zekâtı verir, Ramazan orucunu tutar, Beytullâh’ı haccedersin.’ Sonra, ‘Sana hayır kapılarını göstereyim mi? Oruç (kötülüğe ve Cehennem’e karşı) kalkandır, sadaka, günahı(n sebep olacağı azap ateşini) söndürür. Sen, gecenin ortasında kalkıp namaz kılmayı ihmâl etme.’ buyurdular ve sonra, ‘(O müminler öyle kimselerdir ki) yanları yataklarından uzaklaşır, korku ve ümit içinde Rablerine dua ederler. Kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden de hayra sarf ederler.’ meâlindeki, Secde Sûresi’nin 16. âyet-i celîlesini sonuna kadar okudular.”

Yani geceleri kalkarlar, uykularını terk ederler, teheccüd, yani gece namazını kılarlar. Bununla birlikte, rızkı veren Rablerine itimat ederek mâlî ibadetlerde bulunmaktan da geri durmazlar, zekât ve sadaka verirler.

Bu âyet-i celîlede müminler, üç güzîde vasıf ile övülmüştür: Bunlardan birincisi gece namazı kılmaları, ikincisi Cenâb-ı Hakk’a karşı korku ve ümit üzere bulunmaları, üçüncüsü de mallarından infakta bulunmalarıdır.

Hâsılı, akıllı kimse geceleri kalkıp namaz, zikir ve istiğfar ile meşgul olmaktan gaflet etmemeli, bilhâssa seher vakitlerini ganimet bilmelidir. Zira seher vakti, pek şerefli bir vakit olup Allâhü Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de bu vakitte istiğfar edenleri methetmiştir.

Hicrî:    10 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder