13 Mart 2024 Çarşamba

BEDİR HARBİ’NDEN ÖNCE GÖRÜLEN RÜYA


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ...فَاتَّقُوا شَهْرَ رَمَضَانَ فَاِنَّ الْحَسَنَاتِ تُضَاعَفُ فِيهِ مَا لَا تُضَاعَفُ فِيمَا سِوَاهُ وَكَذٰلِكَ السَّيِّئَاتُ. (طص)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : رمضان آين ( ده كوناحلر ) دان ساقننز . جونكى بو آيده إيلكلر ( يك ثوابى ) ، ديكر آيلارده اولماديغى قدار قاتلانر . كوناحلر ده بويله در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “…Ramazan ayın(da günahlar)dan sakınınız. Çünkü bu ayda iyilikler(in sevabı), diğer aylarda olmadığı kadar katlanır. Günahlar da böyledir.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’s-Sağîr)

Hicrî:   03  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

BEDİR HARBİ’NDEN ÖNCE GÖRÜLEN RÜYA

 

Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin halalarından olan Âtike radıyallâhü anhâ, Mekke-i Mükerreme’de Müslüman olmuş hanım sahâbîlerdendir. O, Bedir Harbi’ne çıkılmadan önce gördüğü bir rüyadan çok müteessir olmuştu. Bunun üzerine rüyayı, gidip kardeşi Abbâs radıyallâhü anh’e şöyle anlattı:

“Bir adam, deve üzerinde gelip Mekke-i Mükerreme’de, Ebtah denilen mevkide durarak, yüksek bir sesle, ‘Ey Mekkeliler! Üç gün içinde öldürüleceğiniz yerlere koşun!’ diye bağırdı. Bunu üç defa bağırarak tekrarladı. Bunun üzerine insanların onun etrafında toplandıklarını gördüm. Sonra Mescid-i Haram’a girdi ve insanlar da onu takip etti. Kâbe-i Muazzama’ya doğru devesini sürüp yine üç defa aynı şeyi söyledi. Daha sonra devesini Ebû Kubeys Dağı’na doğru sürdü ve yine aynı şeyi üç defa tekrarladı. Sonra bir kaya parçası alıp aşağı saldı. Taş yuvarlanırken parçalandı ve Mekke’de taş parçalarının girmediği ev kalmadı. Sadece Hâşim ve Zühreoğulları’nın evlerine bu kaya parçasından herhangi bir şey isabet etmedi.”

Rüya, çok geçmeden halk arasında yayıldı. Herkes Âtike’nin (r. anhâ) rüyasını konuşuyordu. Bunun üzerine Ebû Cehil: “Ey Abdülmuttaliboğulları! Rüyada denilenler çıkmazsa sizleri Arapların en yalancıları ilan ederiz.” demeye başladı.

Rüyanın üzerinden üç gün geçince kervanın başında bulunan Ebû Süfyan’ın gönderdiği Damdam bin Amr, Mekke-i Mükerreme’ye geldi. “Muhammed ve Ashâbı kervanı çevirdiler. Yardıma koşun, yardıma koşun! Vallâhi, yardıma yetişebileceğinizi de zannetmiyorum.” diye bağırdı. Müşrikler, kervanları için hemen hazırlığa başladılar ve kendileri ile orduya katılması için Ebû Leheb’in yanına koştular. Ebû Leheb, “Ne gelirim ne de sizinle adam gönderirim!” dedi. Onu harbe katılmaktan alıkoyan şey, sırf Âtike’nin rüyasından duyduğu yılgınlıktı.

Neticede Bedir Harbi olmuş, müşrikler mağlup olmuş ve Âtike’nin (r. anhâ) rüyası gerçekleşmişti.

Hicrî:    03 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder