12 Mart 2024 Salı

ORUCUN FARZ OLMASININ HİKMETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَوْ عَلِمَ الْعِبَادُ مَا فِي رَمَضَانَ لَتَمَنَّتْ أُمَّتِي أَنْ يَكُونَ رَمَضَانُ السَّنَةَ كُلَّهَا. (ع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قللر ، رمضان آينده نه ( قدار ثواب و فضيلت ) اولديغونى بلسلردى ، أمتم ، سنه نيك تمامنيك رمضان اولماسنى تمنى أدرلردى . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kullar, Ramazan ayında ne (kadar sevap ve fazilet) olduğunu bilselerdi, ümmetim, senenin tamamının Ramazan olmasını temenni ederdi.”

(Müsned-i Ebû Ya’lâ)

Hicrî:   02  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

ORUCUN FARZ OLMASININ HİKMETİ

 

Oruç, İslâm’ın şartlarından olup farz olan bir ibadettir. Bakara Sûresi’nin 183. âyet-i celîlesi, oruç tutmaktaki başlıca hikmetin, kalplerimizde şefkat, merhamet, takvâ ve Allah korkusu gibi yüksek duyguların tecellisini temin etmek için olduğunu bize bildirmiştir.

Oruç, dinin en büyük ibadetlerindendir. Günah ve kötülüğe olan hırslar bununla teskin edilir. Nefs-i emmâre, oruç ile terbiye edilir. Oruç tutanlar, akıl ve iradelerine hâkim olurlar ve nefislerini zapt etmeyi bilirler. Bunun için Peygamber Efendimiz (s.a.v.), nefislerine sahip çıkamayacaklar hakkında, “Oruç tutsunlar, çünkü orucun güzel bir tesiri vardır.” buyurmuştur.

Oruç tutmayan; sabretmesini bilmez, nefsini zapt edemez, hele refah içinde yaşayanlar bir gün aç kalmakla hemen ölüvereceklerini zannederler ve bu zan ile orucu zararlıymış gibi telakki ederler. Hâlbuki oruç gerek fertler ve gerek cemiyet hakkında büyük bir rûhî terbiyeyi sağlar. Aynı zamanda midenin ve bedenin istirahatini temin ettiğinden vücuda sıhhî ve tıbbî faydaları da vardır. Orucun bedene, rûha, cemiyete ve ahlâka olan faydaları, orucun farz olmasının asıl sebep ve hikmeti değildirler.

Orucun farz olmasının asıl hikmeti, Allâh’ın emrine boyun eğmek ile kulluk zevkini tatmak ve ruhu, riyâ eserinden temizleyerek ihlâsın kuvvetini artırmak, kendini bizzât Allâhü Teâlâ’nın korumasına teslim etmek için nefsiyle mücahede etmektir. Nitekim Cenâb-ı Hak bir hadîs-i kudsîde, “Oruç, benim içindir ve onun mükâfatını ancak ben veririm.” buyurmuştur.

İşte zor ve güç gibi görünen oruç, bu kadar güzel bir ibadettir. Oruç, “Yemin olsun ki biz, sizi biraz korku ve biraz açlıkla imtihan edeceğiz…” meâlindeki Bakara Sûresi’nin ١٥٥. âyet-i kerîmesinde işaret buyurulan “biraz açlıktan” bir hissedir ki bu sayede uzun uzadıya âhiret açlıklarının önüne geçilecek ve sabredenlere verilen büyük müjdelere erişilecektir.

Hicrî:    02 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder