18 Mart 2024 Pazartesi

KUR’ÂN-I KERÎM’İ OKUMANIN FAZİLETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَعْمَى الْعَمَى الضَّلَالَةُ بَعْدَ الْهُدَى وَمِنْ أَعْظَمِ الْخَطَايَا اللِّسَانُ الْكَذُوبُ. (ض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : أك بيوك كوتولك ، هدايتدن صكره دلالته دوشمكدر . أك كونحكار ( اوظوو ) إيسه دواملى يالان سويلين لساندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “En büyük körlük, hidâyetten sonra dalâlete düşmektir. En günahkâr (uzuv) ise devamlı yalan söyleyen lisândır.”

(Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)

Hicrî:   08  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

KUR’ÂN-I KERÎM’İ OKUMANIN FAZİLETİ

 

Fâtır Sûresi’nin 29. âyet-i celîlesinde -meâlen- şöyle buyurulmuştur: “Muhakkak o kimseler ki Allâh’ın kitabını dâimâ okurlar ve namazı dosdoğru kılarlar ve bizim, kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden, gizli ve açık infâkta (harcamada) bulunurlar. İşte onlar hiç zevâl bulmayacak, kesâda uğramayacak bir kazanç umarlar.”

Peygamberi Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “…Allâh’ın evlerinden (mescidlerden) birinde toplanıp, Allâh’ın kitabını okuyup aralarında onu birbirlerine anlatan topluluğu, melekler kuşatırlar. Onların üzerlerine sekînet (huzur) iner ve rahmet, onları kaplar. Allâhü Teâlâ, indindeki (melek)lerine onları anar.”

“Ümmetimin en fazîletli ibadeti, Kur’ân-ı Kerîm okumaktır.”

“Kim Allâh’ın kitabından (Kur’ân-ı Kerîm’den) bir âyet dinlerse onun için kat kat sevap yazılır. Kim de bir âyet okursa kıyâmet gününde onun için nur olur.”

Diğer bir hadîs-i şerîfte, Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.): “Rutûbet isâbet eden demir nasıl pas tutuyorsa (günâha bulaşan) kalpler de pas tutar” buyurdular. Ashâb-ı Kirâm: “Yâ Resûlallâh, (paslanan) kalplerin cilâsı nedir?” diye sordular. “Ölümü çok anmak ve Kur’ân-ı Kerîm’i okumaktır.” buyurdular.

Akıllı kişi ibâdete, zikre ve Kur’ân-ı Kerîm okumaya devam etmelidir, çünkü kişi nasıl yaşarsa o hâl üzere ölür. Nitekim anlatıldığına göre; ömrünü Mevlâ’dan gafletle geçirmiş biri, geçimini haşhaş satarak sağlarmış. Ölmek üzere iken kendisine “Lâ ilâhe illallâh” demesi telkîn edildikçe “Bir demeti bir para” diye cevap veriyormuş. Onun için bazı evliyâ, talebelerine bu kıssayı anlatır ve: “Kelime-i şehâdeti çokça söyleyiniz ki o söz üzere ölesiniz. Nitekim bu adam, hayatı boyunca söylediği kelimelerle ölmüştür.” derlerdi. Hâsılı, kişi hayatta ne ile çok meşgûl olmuşsa o hâl üzere ölür, öldüğü hâl ile de diriltilir.

Allâhü Teâlâ, cümlemize Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat îtikâdı üzere ruhumuzu teslîm etmeyi nasib eylesin. Âmîn.

Hicrî:    08 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder