14 Mart 2024 Perşembe

KUR’ÂN-I KERÎM’İN TEDRİCEN İNMESİNİN BAZI HİKMETLERİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ذٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ. (سورة البقرة، ٢)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : إشده بو كتاب ( قرآن كريم ) كى ، بونده هيجبر شك ( و سبهه ) يوقدر . ( او كتاب ) تقوى صاحبلرى إيجن بر هدايتدر  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):  “…İşte bu Kitâb (Kur’ân-ı Kerîm) ki, bunda hiçbir şek ( ve şüphe) yoktur. (O Kitâb) takvâ sahipleri için bir hidâyettir.”

(Bakara Sûresi, âyet 2)

Hicrî:   04  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

KUR’ÂN-I KERÎM’İN TEDRİCEN İNMESİNİN BAZI HİKMETLERİ

 

Hikmet-i İlâhiyye icabı Kur’ân-ı Kerîm, ihtiyaç ve maslahata göre âyet âyet, sûre sûre indirilmiştir. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz, “Sûre-i Berâe (Tevbe) ve İhlâs Sûresi hariç, Kur’ân-ı Kerîm, bana muhakkak âyet âyet, harf harf indirildi, çünkü bu ikisi, bu ümmete ikrâm olarak tamamı birden indirildi.” buyurmuşlardır.

Kur’ân-ı Kerîm’den bir âyeti okumanın bile sevabı çok büyüktür. Nitekim Hazret-i Ali (k.v.) buyurmuşlardır ki: “Kur’ân-ı Kerîm’i namazda okuyana, her bir harfine yüz sevap verilir. Namaz haricinde abdestli olarak okuyana, her bir harfine yirmi beş sevap verilir. Namaz haricinde ezberinden okuyana ise her bir harfine on sevap verilir.”

Tedrîcen (kısım kısım) inmesindeki bir hikmet de dünya ve âhirete ait amellerin daha kolay ve kâmil sûrette işlenmesini temindir. Böylece insanların hidâyette sebâtı, hevâdan uzaklaşma sebepleri kuvvetlenmiştir. Ebû Şâme el-Makdisî’ye, “Kur’ân-ı Kerîm’in kısım kısım inmesindeki hikmet nedir?” diye sorduklarında, o demişti ki: “Bunun cevabı şu âyet-i celîlededir: ‘Ve o kâfirler dedi ki: Kur’ân, onun üzerine toplu bir hâlde indirilmiş olsaydı ya! Biz onu, kalbine iyi tesbît edelim diye böyle indirdik…” (Furkân Sûresi, âyet 32)

Vahiy, her hâdise için ayrı ayrı indiğinde, onun muhâfaza ve kararlaşması, kalpte daha kuvvetli olur. Kendisine vahiy inen zâta da daha büyük yardımdır. Çünkü melek, ona daha çok gelir. Hattâ âlimler, “Cebrâîl aleyhisselâm, Peygamber Efendimize (s.a.v.) 24 bin defa inmiştir.” demişlerdir.

Bir diğer hikmeti de Peygamberimizin şânını yüceltmek ve onun, Rabb’i katında kadrinin yüksekliğini, bütün akıl sahibi; melek, insan, cin vesâir yaratılmışlara ilandır. Çünkü Allâhü Teâlâ, peygamberine hazarda ve seferde, gece ve gündüz, yerde ve gökte hediyelerini yani vahyi ve Kur’ân-ı Kerîm’i indirmeye devam etmiştir. Hediye, gönderenin gönderilene muhabbetini gösterir. Vahiy ve Kur’ân-ı Kerîm ise en büyük hediyelerdir.

Hicrî:    04 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder