27 Mart 2024 Çarşamba

AKLIN EN HAYIRLISI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْكَيِّسُ ‏مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ الْمَوْتِ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : عقللى كمسه ، نفسنى حسابه جكن و أؤلمدن صوكراسى إيجن جالشاندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Akıllı kimse, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   17  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

AKLIN EN HAYIRLISI

 

Akıl, en büyük bir nimettir. İnsanlar, akılları sayesinde mârifetullâha nâil olurlar, dînî ve dünyevî vazifeler ile mükellef olup bunları yaparak nice saadetlere kavuşurlar. Bununla beraber herkesteki akıl, aynı derecede değildir. Birçok kimse, saadete kavuşturan akıl nimetine nâil değildir. Kendi varlığını ve kendisini çevreleyen âlemi yaratmış olan Rabb’ini güzelce düşünmeyen, hakîkî din olan İslâmiyet’i kabul etmeyen kimseler, doğruya yönlendiren bir akıl melekesinden mahrum demektirler. Velev ki dünya işlerinde kuvvetli bir akıl ve zekâya sahip bulunmuş olsunlar.

Berâ bin Âzib radıyallâhü anh şöyle anlattı:

“Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, ‘Muhakkak Allâhü Teâlâ’nın birtakım hâs kulları vardır, onları Cennet’in yüksek derecelerinde iskân ettirir. Zira onlar, dünyada insanların en akıllıları oldular.’ buyurdular.

Biz, ‘Yâ Resûlallah! Onlar nasıl insanların en akıllıları oldular?’ diye suâl ettik.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de ‘Onların bütün gayretleri, Rableri Azze ve Celle’ye yakın olmakta ve onu râzı edecek amelleri işlemekte yarışmak idi. Onlar, dünyanın süsünden, makam-mevki sevgisinden ve fazla nimetlerinden yüz çevirdiler. Dünyaya kıymet vermediler. Onlar dünyada, azıcık sabrettiler de (âhirette) ebedî olarak rahata erdiler.’ buyurdular.”

Cenâb-ı Hakk’ın din ve âhiretle alâkalı husûslarda kulunu muvaffak kılıvermesi, kul için en büyük sermayedir. Akıllı olan kimseye lâzım olan şey, Allâhü Teâlâ’dan, sâlih amellerinde ziyâdelik ve takvâ istemek, onun rızasına nâil olmayı talep etmektir.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurmuşlardır ki: “Cenâb-ı Hak (c.c.) tarafından dînî husûslarda kula ihsan olunan az bir muvaffakiyet, aklın çok olmasından daha hayırlıdır.”

Hicrî:    17 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder