قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَفْضَلُ الصَّدَقَةِ فِى رَمَضَانَ. (فيض)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : صدقانيك أك فضيلتلى اولانى ، رمضان آينده وريلندير . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sadakanın en faziletli olanı, Ramazan ayında verilendir.”
Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 19 Ramazân 1445 Fazilet Takvim
NAMAZDA HUŞU
Şâh-ı Nakşibend (k.s.) Hazretleri buyurdular:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Namaz, müminin mîracıdır.” buyurmuşlardır. Bu hadîs-i şerîfte, namazın hakîkî derecelerine işaret vardır. Şöyle ki; namaz kılan kişi, iftitah tekbirini aldığında, Hak Teâlâ’nın büyüklük ve azametini, daha namazın başındayken öyle ikrar etmeli ki, kulda bir huşû ve tevazu hâli hâsıl olmalı. Ta ki namazı, onu, yüksek manevî makamlara ulaştırsın. Bu sıfatın en üstün derecesi, Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimizde mevcut idi.
Rivayet olunduğuna göre namazda Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimizin sadrından öyle bir ses gelirdi ki, evlerinin dışından bile işitilirdi. Nitekim, “Peygamber Efendimiz (s.a.v.) namaz kılarlarken, mübarek sadrından, Allah korkusundan ağlamaktan, kaynayan kazanın fokurdaması gibi ses gelirdi.” hadîs-i şerîfi buna işarettir.
GÖÇMEN KUŞLAR
Göçmen kuşların çoğu, husûsiyle küçük kuşlar, göç için gerekli enerjiyi, uzun yolculuğa çıkmadan önce vücutlarında depoladıkları yağdan sağlarlar. Vücutlarında depoladıkları bu yağ, onların âdeta yakıtıdır. Bazıları göçten önce ağırlıklarını iki katına kadar çıkartırlar.
Kuzey Kutbu’ndan kalkan bir kuşun, elinde bir harita ve pusulası varmış gibi binlerce mil ötedeki hedefine varması ve vakti gelince tekrar aynı noktaya dönmesi; yine yavruların, uçmayı öğrendikten hemen sonra, hiç bilmedikleri ana ocağına tek başlarına dönmeleri, hikmetli bir hâdisedir. Tek bir rota üzerinden uçmaları ve kendilerinden bir önceki neslin yaşadıkları topraklara konmaları, fevkalâde bir yön bulma tekniğinin varlığını gösterir.
Kuşların çoğu, gündüz, güneşe göre hareket ederler. Ancak birçok kuş da gece göç eder. Yapılan araştırmalar, kuşların gündüz güneşe, geceleyin ise ay ve yıldızlara göre uçuş istikametlerini bulabildiklerini ispat etmiştir. Bu tabiî pusulaları sayesinde kapalı havalarda da yollarını bulurlar. Bulutlu bir günde bile yönlerini şaşırmazlar.
Hicrî: 19 Ramazân 1445 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder