25 Mart 2024 Pazartesi

SEYÂHATNÂMEDEN: HURMA


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ وَجَدَ تَمْرًا فَلْيُفْطِرْ عَلَيْهِ وَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَلْيُفْطِرْ عَلَى مَاءٍ فَإِنَّهُ طَهُورٌ. (ن)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : حورما بولابلن كمسه اونونله إفطر أتسين . حورما بولامايان كمسه ده صو إيله إفطار أتسين . جونكى صو ، تمز و تمزليجيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Hurma bulabilen kimse onunla iftar etsin. Hurma bulamayan kimse de su ile iftar etsin. Çünkü su, temiz ve temizleyicidir.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:   15  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

SEYÂHATNÂMEDEN: HURMA

 

Seyyâh-ı âlem Evliyâ Çelebi, meşhûr Seyâhatnâme adlı eserinde hurma hakkında şunları zikretmiştir:

Bağdat şehri, körfezleri, ark ve akarsularıyla gayet mamur bir yerdir. Her tarafı güllük gülistanlık ve hurmalık olup toprağının hoşluğu sebebiyle hurma ağaçları uzun boylu olur. Zira buranın toprağına; peygamberler, yüz binlerce evliyâ ve âlim, hayır dua etmişlerdir. Burada yetmiş çeşit hurma olur. Basra, Lahsa, Umman, Kûfe ve Necef sahralarına kadar uzanan hurmalıklarında yetişen meyveler, dünyanın her yerine gönderilir.

Âlimler, hurma ağacı hakkında şöyle yazmışlardır:

Hurma ağacı, Âdem aleyhisselâm’ın çamurunun fazlasından yaratılmıştır. Bu sebeple insana çok benzer. Boyu, insanoğlu gibi uzundur. Yaprakları, dağılmış kâkülleridir. Dallarının kesilmesi zarar vermez, aksine dalları daha da fazla çoğalır. Ama hurmanın baş tarafı kesilse, bir daha yaşamaz; o hurma ağacı kurur.

Hikmet-i Hudâ, hurma ağacının erkek ve dişi cinsi vardır. Erkek hurma ağacı aslâ meyve vermez. Erkek hurmadan bir dal, dişi hurmayla aşılansa yirmi, otuz salkım hurma verir. Hurma ağacı için, ömrü, insan ömrü kadardır derler.

Hurma ağacının birçok faydası ve husûsiyeti vardır. Hurma ağacının hiçbir şeyi boşa gitmez. Odunu; evler için levha, direk ve keranlar (gemi direği) olur. Mısır’da, odunlarının kabuğunu soyup yüzlerce çeşit sağlam ip yaparlar. Yine hurma ağacının baş tarafında bulunan liflerinden, türlü türlü ipler ve süpürgeler yaparlar. Yaprağından, çeşit çeşit hasırlar, sepetler ve zenbiller örerler.

Hurmanın bir husûsiyeti de meyvesinin gayet besleyici, vücudu kuvvetlendirici olmasıdır. Mideye faydalı olup hazmı kolaydır. Sirkesi, helvası ve şerbeti, insana kuvvet verir ve aynı zamanda görme kuvvetini artırır. Hurma ağacının ve meyvesinin, daha birçok husûsiyeti vardır.

 

BEYİT:

 

Zimmetinde koma bir habbe zekât,

Ver ki ola mâye-i hayr u berekât. (Nâbî)

(Zekâttan bir dane bile bırakma, ver ki malında hayır ve bereket mayası olsun.)

Hicrî:    15 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder