قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَوْ أَخْطَأْتُمْ حَتَّى تَمْلَأَ خَطَايَاكُمْ مَا بَيْنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ ثُمَّ اسْتَغْفَرْتُمُ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ لَغَفَرَ لَكُمْ. (حم)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى بيوردوكى : كيم ، بنم ولى بر قلومه دشمانلق أدرسه محقق كى بن ده اونه حرب إيلان أدرم . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhammed’in nefsi kudretinde olan Allâh’a yemin ederim ki, şâyet sizler günah işleseniz, hattâ günahlarınız gök ve yer arasını doldursa, sonra da (pişman olup) Allâhü Teâlâ’ya (tevbe edip) istiğfârda bulunsanız elbette sizi mağfiret buyurur.” (Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 21 Şâbân 1445 Fazilet Takvim
ŞÂH-I NAKŞİBEND (K.S.) HAZRETLERİNİN SÖZLERİNDEN
• Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Çalışıp kazanan, Allâhü Teâlâ’nın dostudur.” buyurmuştur. Bu hadîs-i şerîfte, dünyayı kazanmaya değil, Allâhü Teâlâ’nın rızasını kazanmaya işaret vardır.
• Herkes koşmakla avı tutamaz. Avı, sürekli kovalayan kimse tutar. Yani, Hak yolunda devamlı gayret etmek lâzımdır.
• Dervişler, vaktini sermaye olarak bilirler ve işlerini gelecek vakte bırakmazlar. Akıllı kişiler, bugünün işini yarına bırakanlardan uzak durur.
• Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır: “İnsanların sende görmelerini istemediğin bir şeyi yalnız iken de yapma.” Bu hadîs-i şerîfte, uyulması gereken bazı husûslara işaret vardır. Hak yolcusunun, boş ve yalnız olduğu yerleri bile insanlarla dopdolu olarak görmesi lâzımdır. İnsanların yanında nasıl hareket ediyorsa, yalnızken de öyle hareket etmelidir.
• Bütün işlerde niyeti tashîh etmek; düzeltmek çok mühimdir. Zira niyet, gayb âlemindendir, çalışarak bir şeylerin kazanıldığı bu âlemden değildir. Şeyh Abdullah et-Tüsterî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurmuştur: “Niyet kelimesindeki ‘nûn’ harfi nûra; ‘ye’ harfi Allâhü Teâlâ’nın kulu üzerindeki kudretine; ‘he’ harfi de Cenâb-ı Hakk’ın hidâyetine işarettir.”
• Siz, nimeti, gerçek nimet sahibi olan Allâhü Teâlâ’dan isteyin. O nimet, elde edilene kadar ısrarla dua ve niyâzda bulunun. Nimet elde edildiğinde de aynı usulle hemen bir diğer nimeti isteyin. Nitekim, “Allâhü Teâlâ, duada ısrar edeni sever.” buyurulmuştur.
• “Eğer bir kimse mantık ilmi okuyorsa ne niyet ile okumalıdır?” diye soruldu. Şâh-ı Nakşibend Hazretleri, “Hakkı, bâtıldan ayırmak niyetiyle okusun.” buyurdular.
Hicrî: 21Şâbân 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder