9 Mayıs 2023 Salı

OSMAN GAZİ’NİN DEVLET KURMA MÜCADELESİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ جَاهَدَ فِي سَبِيلِ اللّٰهِ وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ. (طب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله يولنده مجاهده أدن ( نفسنيك آرضوسونه اويمايب الله يك أمرلرينه اويارق دينى وظيفه لرينى يابمايه جالشان ) كمسيه جنت واجب اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allah yolunda mücâhede eden (nefsinin arzusuna uymayıp Allâh’ın emirlerine uyarak dînî vazifelerini yapmaya çalışan) kimseye Cennet vacip olur.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:  19  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

OSMAN GAZİ’NİN DEVLET KURMA MÜCADELESİ

 

Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi’nin 1281’de vefat etmesi üzerine Kayı boyunun idaresini eline aldı. Gösterdiği devamlı muvaffakiyetler üzerine; önce Selçukluların uç beyi, sonra topraklarını büyütmesi suretiyle de kendi adıyla anılan devletin kurucusu olmuştur.

Osman Gazi, 1285 senesinde Kulacahisar’ı fethetmiş, 1286/87 senesinde de Domaniç yakınında bulunan Ekizce’de (Erice), kendisine karşı ittifak eden Karacahisar ve İnegöl tekfurlarını mağlup etmişti.

Osman Gazi, Ekizce zaferi sonrası, Selçuklu Sultanı Üçüncü Alâüddîn Keykubad tarafından mükâfatlandırılmış, bu muvaffakiyet komşu Bizans tekfurlarını ise iyice tedirgin etmişti. Bilhâssa Bursa ve İznik gibi şehirlerin tekfurları, Osman Gazi’nin bu ilerleyişini durdurmak için harekete geçtiler. Kuvveti ve cesareti artan Osman Gazi de civardaki kasabaları fethetmeye başladı.

Karacahisar tekfuru da Osman Gazi aleyhine çalışıyor, Yarhisar tekfuru ile ittifak kuruyordu. Bunun üzerine Osman Gazi, Karacahisar’ın mutlaka alınması icap ettiğini düşünerek harekete geçti. Bütün kuvvetlerini toplayarak kale üzerine yürüdü. Kaleyi koruyanlar birkaç kere karşı saldırıya geçtilerse de Osman Gazi ve askerleri, uzun süren muhâsaradan sonra 1291 senesinde kaleyi zapt ettiler. Pek çok ganimet alındı, kale tekfuru da esir edildi.

Osman Gazi, tekfuru ve ganimetlerin bir kısmını heyetle Selçuklu sultanına gönderdi. Sultan da Osman Gazi’ye Bülyan Çavuş (Balaban Çavuş) ismindeki adamıyla ferman, tuğ, alem, tabl ve daha birçok hediye gönderdi.

Sultan, Osman Gazi’ye gönderdiği bu fermanda; “Osman Gazi’nin, Allah yolunda İlâhî emirleri reddedenlere karşı gazâyı şiar edinmesini” methetmiş; “Adaleti tesisi gaye edinip yeryüzündeki zalimleri ve onların zulümlerini def etmesi” için gayret etmesini tavsiye etmiştir.

Osmanlı Devleti’nin ilk hutbesi de Karacahisar’da bina edilen camide, Osman Gazi adına okunmuştur. Hutbeyi, Şeyh Edebâlî’nin talebelerinden olan Karamanlı Dursun Fakîh okumuştur. Bu zât, daha sonra, Karacahisar’a ilk Osmanlı kâdısı olarak tayin edilmiştir. (Osmanlı Tarihi, Çamlıca Basım Yayın)

yapar.

Hicrî:      19Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder