26 Mayıs 2023 Cuma

ZEYNEB BİNTİ HUZEYME (R. ANHÂ) VÂLİDEMİZ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَفْضَلُ الْإِيمَانِ الصَّبْرُ وَالسَّمَاحَةُ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  ( أهل ) إيمانيك أك فضيلتلى حصلتى ( هر حالو كارده ) صبرأتمك و مسامحلى ( جومرت و يوموشق حويلى ) اولمقدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  (Ehl-i) imanın en faziletli hasleti (her hâlükârda) sabretmek ve müsâmahalı (cömert ve yumuşak huylu) olmaktır.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  06  Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

ZEYNEB BİNTİ HUZEYME (R. ANHÂ) VÂLİDEMİZ

 

Hazret-i Zeyneb binti Huzeyme el-Hilâliyye radıyallâhü anhâ, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in pâk zevcelerindendir. Dokuz kızı da Müslüman olmakla şereflenen Hind (Havle) binti Avf radıyallâhü anhâ’nın kızıdır.

Zeynep (r. anhâ), Resûlullah Efendimize (s.a.v.) risalet verilmezden on sene evvel Mekke-i Mükerreme’de dünyaya gelmiştir.

Hem câhiliye devrinde, hem de Müslüman olduktan sonra fakir ve kimsesizlere karşı çok yardımsever ve cömertti. Bundan dolayı kendisine “Ümmü’l-Mesâkîn (fakir ve düşkünlerin annesi)” denilirdi.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ile nikâhlanmadan önce Peygamber Efendimizin (s.a.v.) amcası Hâris’in oğullarından Ubeyde (r.a.) ile evliydi. Hazret-i Ubeyde (r.a.), Bedir Harbi’nde şehit düştü.

Hicretin 3. senesinin Ramazân-ı şerîf ayında,  Peygamber Efendimiz (s.a.v.), onu nikâhlarına ve himâyelerine aldılar. Fakat nikâhtan iki ay sonra -diğer bir rivâyete göre sekiz ay sonra- vefat etti.

Hazret-i Zeyneb’in kabilesi ile Müslümanların arası, Hicret’in üçüncü yılında yaşanan bazı hâdiseler sebebiyle bozulduğundan bu evlilik aynı zamanda, bu kabile ile olan münasebetleri iyileştirmiştir.

Hazret-i Zeyneb binti Huzeyme, Hazret-i Hatîcetü’l-Kübrâ validemizden sonra Resûl-i Ekrem Efendimizin (s.a.v.) hâl-i hayatlarında vefat eden ikinci zevcesidir. Cenaze namazını, bizzât Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) kıldırmış ve Cennetü’l-Bakî kabristanına defnedilmiştir.

(Radıyallâhü Teâlâ Anhâ)

 

BEYİT:

 

Sâatin çaldığı evkâte değildir her gâh

Müddet-i ömr gelüp geçtiğine eyler âh.

                                             Râgıp Paşa

(Saatin çalması vakti bildirmek için değil, ömür müddetinin bittiğine, geçip gittiğine âh eylemesindendir.)

Hicrî:   06Zilkâde  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder