30 Mayıs 2023 Salı

ASHÂB-I KİRÂM’IN HEPSİ CENNETE GİRER


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ...فَمَنْ أَحَبَّهُمْ فَبِحُبِّي أَحَبَّهُمْ وَمَنْ أَبْغَضَهُمْ فَبِبُغْضِي أَبْغَضَهُمْ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  آصحابمى سون ، بنى سوديكلا إيجن سور ، اونلره بغض أدن ، بانه بغض أتديكى إيجن بغض أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  ...Ashâbımı seven, beni sevdiği için sever, onlara buğz eden, bana buğz ettiği için buğz eder.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  10  Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

ASHÂB-I KİRÂM’IN HEPSİ CENNETE GİRER

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurmuşlardır:

“...Ashâb-ı Kirâm, Kitap ve Sünnet’i tebliğ edenlerdir. İcmâ da onların asrında sabit olmuştur. Eğer onların hepsi veya bazıları dalâlet ve fâsıklıkla vasıflanmış olsa, dinin tamamından veya bir kısmından itimad kalkar. Peygamberlerin sonuncusu ve en faziletlisi olan Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) gönderilmesinden ümmetinin istifadesi de az olur.

Kur’ân-ı Kerîm’i bir araya toplayan Hz. Osman’dır, hattâ Hz. Sıddîk ve Hz. Fârûk’tur (r. anhüm). Eğer onlar ta‘n (zemm)edilmiş ve âdil olmamış olsalar, Kur’ân-ı Kerîm’e nasıl itimad edilir, din neyle ayakta kalırdı? Onlara dil uzatmanın ne kadar kötü ve fena olduğunu düşünmek lâzımdır. Resûlullâh’ın (s.a.v.) ashâbının tamamı âdildir; onların bize ulaştırdığı her şey hak ve doğrudur… Çünkü onlar, Resûlullâh’ın (s.a.v.) ashâbıdır. Onların bazıları henüz dünyada iken Cennet ile müjdelenmiştir. Bazıları, günahları bağışlanmış ve âhiret azâbı kendilerinden kaldırılmış olan Bedir Ashâbı’dır.

Onların bazısı da Rıdvan Bey‘ati ile şereflenmiştir. Nitekim Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz, “(Hudeybiye’de) ağacın altında bîat edenlerden hiç kimse Cehennem’e girmeyecektir.” buyurmuştur. Hattâ âlimler, “Bütün Ashâb-ı Kirâm’ın Cennet ehli olduğu, Kur’ân-ı Kerîm’den anlaşılır.” demişlerdir. Nitekim Allâhü Teâlâ, Hadîd Sûresi’nin 10. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur: “Sizden, fetihten önce infâk edip çarpışanlarınız diğerleriyle müsâvî olmazlar. Onlar, sonradan infâk edip çarpışanlardan derece bakımından pek büyüktürler. Bununla beraber Allâhü Teâlâ hepsine de hüsnâ’yı vaad etmiştir ve Allâhü Teâlâ, bütün yaptıklarınızdan haberdardır.” Bu âyet-i kerîmede geçen hüsnâ, Cennet’tir. Sahâbe-i Kirâm’ın tamamı, fetihten önce de sonra da infâk etmişlerdir ve onlara Cennet vaad edilmiştir.

 (Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 3, m. 24)

Hicrî:    10 Zilkâde   1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder