1 Mayıs 2023 Pazartesi

ASHÂB-I KİRÂM’A MUHABBET


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : أكرموا أصحابي فإنهم خياركم. (عب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  آصحابمه حورمت أدينز . زيرى اونلر ، سزين أك خيرليلرينزدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ashâbıma hürmet ediniz. Zira onlar, sizin en hayırlılarınızdır.”

(Musannef-i Abdürrezzâk)

Hicrî:  11  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

ASHÂB-I KİRÂM’A MUHABBET

 

Sahâbe: Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’i bir kere bile olsa iman gözü ile görüp sohbetinde bulunan Müslümanlardır.

Mallarını mülklerini bırakarak, Allah rızası için Mekke’nin fethinden evvel, Mekke-i Mükerreme’den Medîne-i Münevvere’ye hicret eden sahâbîlere ‘Muhâcir’ denir.

Medîne-i Münevvere’ye hicret eden sahâbîlere, bütün varlıkları ile yardım eden ve Dîn-i Mübîn-i İslâm’a hizmet eden Medîneli sahâbîlere de ‘Ensâr’ denir.

Peygamberlerden sonra bütün insanların en faziletlisi Ashâb-ı Kirâm’dır. Onların içinde Allâhü Teâlâ katında derecesi en yüksek ve sevabı en çok olanı Hazret-i Ebûbekir, sonra Hazret-i Ömer, sonra Hazret-i Osman, daha sonra da Hazret-i Ali’dir (radıyallâhü teâlâ anhüm). Bu zâtların halîfe olma sıraları da bu tertip üzeredir. Tamamının hilâfeti haktır ve müddeti otuz senedir. Bu zâtlardan sonra insanların en faziletlileri Aşere-i Mübeşşere (Cennet ile müjdelenen on sahabî)’den geriye kalanlardır ki onlar da; Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvâm, Abdurrahman bin Avf, Ebû Ubeyde bin Cerrah, Sa‘d bin Ebû Vakkâs, Saîd bin Zeyd Hazretleridir (radıyallâhü teâlâ anhüm).

Ashâb-ı Kirâm Hazretleri, kendilerinden evvel geçen ümmetlerin tamamından ve kendilerinden sonra gelen insanların tamamından mutlak olarak daha faziletlidir. Buna dair pek çok hadîs-i şerîf vârid olmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Allâhü Teâlâ, nebîler ve resûllerden başka, bütün insanlar üzerine benim ashâbımı tercih edip üstün kılmıştır.”

Ashâb-ı Kirâm’ın tamamına muhabbet etmek, onlara hürmet göstermek, isimleri zikrolunduğu zaman ‘radıyallâhü anh’ (Allâhü Teâlâ ondan râzı olsun) diye dua etmek lâzımdır. Onlardan herhangi birine buğz ve düşmanlık etmek haramdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Ashâbıma, münafıklardan başkası, buğz ve düşmanlık etmez.”

Hicrî:      11Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder