قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ خَرَجَ حَاجًّا أَوْ مُعْتَمِرًا أَوْ غَازِيًا ثُمَّ مَاتَ فِي طَرِيقِهِ كَتَبَ اللهُ لَهُ أَجْرَ الْغَازِي وَالْحَاجِّ وَالْمُعْتَمِرِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ. (هب)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر كمسه ، حج ، عمره ويا غازا ( جهاد ) يابمق نيتيله ( أوندن ) جقار ده بو يولده أؤلورسه ، الله تعالى ، او كمسيه قيامت كونونه قدار غازا ، حج و عمره يابانيك ثوابنى يازار . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Bir kimse, hac, umre veya gazâ (cihâd) yapmak niyetiyle (evinden) çıkar da bu yolda ölürse, Allâhü Teâlâ, o kimseye kıyamet gününe kadar gazâ, hac ve umre yapanın sevabını yazar.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 02 Şevval 1444 Fazilet Takvim
MAL VE BEDEN İLE YAPILAN İBADET: HAC
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “İslâm, beş esas üzerine kurulmuştur. Bunlar; Kelime-i Şehâdet getirmek (Allâhü Teâlâ’dan başka ilah olmadığına ve Muhammed Mustafâ’nın (s.a.v.), Allâh’ın kulu ve resûlü olduğuna şehâdet etmek), namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve Kâbe-i Muazzama’yı haccetmektir.”
Hac ibadeti, İslâm’ın beş esasından biridir. Hem mâlî, hem de bedenî bir ibadettir. Hicret’in dokuzuncu senesinde farz kılınmış ve Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, o sene Hazret-i Ebûbekir’i (r.a.) hac emîri tayin etmişlerdir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de hac farîzasını ertesi sene îfâ buyurmuşlardır.
Şartları kendinde bulunan kişiye, ömründe bir kere haccetmek, farz-ı ayındır. Bu kişi mâlî imkânı müsait olduğu hâlde, ömrünün sonuna kadar sıhhati müsait olmazsa vekil gönderir. Haccın bazı hikmet ve faydaları:
• Allâhü Teâlâ’ya karşı kendini hakîr göstermek, insanlara karşı mütevazı olmak.
• Mal nimetinin ve beden sağlığının şükrünü edâ etmek.
• Kâbe-i Muazzama’nın, insanların ruhlarına inşirâh (genişlik) vermesi.
• Nefsi tezkiye ve terbiye etmek.
• Dinleri bir, renkleri ve dilleri ayrı olan Müslümanların kaynaşmaları.
• Hacer-i Es‘ad’ı selamladıkça ahid ve mîsâkı hatırlamak ve imanı tazelemek.
• İslâm’ın doğup yayıldığı yerleri görüp, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ve Ashâb’ının İslâm için bin bir güçlük ve meşakkat içinde verdiği mücadeleyi hatırlamak.
• Bembeyaz ihrâma bürünerek, beyaz kefene sarılıp âhiret yolculuğuna çıkmanın, kabirden kalkıp mahşere gitmenin bir temsilini yaşamak.
• Hac, Müslümanlarda ömür boyu yâd edilecek güzel hatıralar bırakır.
(Hac ve Umre Rehberi, Fazilet Neşriyat)
Hicrî: 02Şevval 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder