3 Mayıs 2023 Çarşamba

NAFİLE ORUÇLAR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : أَوَّلُ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ صَلَاتُهُ فَإِنْ كَانَ اَتَمَّهَا كُتِبَتْ لَهُ تَامَّةً وَإِنْ لَمْ يَكُنْ اَتَمَّهَا قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ هَلْ تَجِدُونَ لِعَبْدِي مِنْ تَطَوُّعٍ. (مجمع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قلون إلك حسابه جكيلجكى شى نمازدر . شايت قل ، نمازنى تام قلمش سه ، نمازى ( نين ثوابى ) اونه تام يازيلر . تام قلمامشسه الله تعالى شويله بيورور : قلومون ( دفترنده ، فرضلرنداكى نقسانلرى تاماملاياجق ) نافله نماز بولابليورمسونوز ؟ " ( فرضلرنداكى نقسانلرى اونونله تماملانر ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kulun ilk hesaba çekileceği şey namazıdır. Şâyet kul, namazını tam kılmışsa, namazı(nın sevâbı) ona tam yazılır. Tam kılmamışsa Allâhü Teâlâ şöyle buyurur: Kulumun (defterinde, farzlarındaki noksanları tamamlayacak) nâfile namaz bulabiliyor musunuz?” (Farzlarındaki noksanları onunla tamamlanır).

(Mecmau’z-Zevâid)

Hicrî:  12  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

NAFİLE ORUÇLAR

 

Bir Müslüman, oruç tutulması mekruh olmayan günlerde, istediği zaman nafile oruç tutabilir. Ramazan Bayramı’nın birinci, Kurban Bayramı’nın 1, 2, 3 ve 4. günleri oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. Yalnız cuma veya yalnız cumartesi günü oruç tutmak ise tenzîhen mekruhtur. Nafile oruçlar sünnet, müstehâb, mendûb gibi kısımlara ayrılır:

Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehâbdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Kim Ramazân-ı şerîf orucunu tutar, sonra Şevval ayından da altı gün oruç tutarsa senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi olur.” buyurmuşlardır.

Muharrem ayının onuncu yani Âşûrâ gününü, bir önceki veya bir sonraki gün ile birlikte oruçlu geçirmek sünnettir. Sadece Âşûrâ gününde tutulan oruç mekruhtur.

Her hafta pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak da Peygamber Efendimizin teşvik ettiği nafile oruçlardandır.

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak, müstehâbdır. “Eşhuru hurum” yani “haram aylar” denilen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarının perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde oruç tutmak müstehâbdır.

Şâbân-ı şerîf ayında oruç tutmak müstehâbdır.

Hicrî ayların “eyyâm-ı biyz” denilen, 13, 14 ve 15. günlerinde, üç gün oruç tutmak müstehâbdır.

Ramazan orucundan sonra yıl içerisinde nafile oruçlara da devam ederek oruçtan manen ve madden istifadeye devam etmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur.” buyurmuşlardır.

Oruç tutmak, sıhhat için de çok faydalıdır. Çünkü insanın yediği değil, yiyip hazmettiği şey, vücuda fayda verir. Bu sebeple sık sık ve mide yorgun iken yenilen yemeğin hazmı güç olur ve vücuda zararı çoktur. Oruç, mideyi dinlendirip yenilen ve içilen şeylerin hazmını kolaylaştırır. Yılda bir ay, Ramazan orucu tutulduğu gibi nafile oruçları da tutarak, mideyi zaman zaman dinlendirmek gerekir. Ancak iftar ve sahurda, mideyi bozacak, ağır ve hazmı zor şeyler yenilmemelidir.

Hicrî:      12Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder