20 Mayıs 2023 Cumartesi

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN İRÂDE SIFATI

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... (اِنَّ اللّٰهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتّٰى يُغَيِّرُوا مَا بِاَنْفُسِهِمْ وَاِذَٓا اَرَادَ اللّٰهُ بِقَوْمٍ سُٓوءًا فَلَا مَرَدَّ لَهُ وَمَا لَهُمْ مِنْ دُونِه۪ مِنْ وَالٍ) [سورة الرعد، آية: ١١]

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  شبهه يوق كى بر قوم  ، كندى نفسلرنده كى ( كوزل حال و آخلاقى ) دكشترمدكجه ، الله تعالى ده ، اونلره ورديكى نعمتى دكشترمز . و الله تعالى بر قومه بر فنالق مراد أدنجه ده آرتق اونى كرى براقاجق يوقدر . و اونلر إيجن الله دان باشقه بر ياردمجى ده يوقدر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen …Şüphe yok ki bir kavim, kendi nefislerindeki (güzel hâl ve ahlâkı) değiştirmedikçe, Allâhü Teâlâ da, onlara verdiği nimeti değiştirmez. Ve Allâhü Teâlâ bir kavme bir fenalık murat edince de artık onu geri bırakacak yoktur. Ve onlar için Allah’tan başka bir yardımcı da yoktur.”

(Ra‘d Sûresi, âyet 11)

Hicrî:  30  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN İRÂDE SIFATI

 

İrâde sıfatı, Allâhü Teâlâ’nın dilemesi demektir.

Cenâb-ı Hak, Mürîd’dir, yani dileyicidir. O’nun dilediği olur, dilemediği hiçbir şey meydana gelmez. Bu âlem O’nun dilemesiyle meydana gelmiştir. Yerlerde, göklerde meydana gelen büyük, küçük, az, çok, her şey ancak Hak Teâlâ’nın dilemesiyle olur. Cenâb-ı Hak dilemedikçe bir sineğin kanadı bile kıpırdamaz.

Kulların ihtiyârî fiillerinden olan iman, ibadet gibi hayırlı ve iyi işleri, kul kesbeder (çalışıp kazanır), Allâhü Teâlâ hem diler ve yaratır, hem de ondan râzı olur. Fakat küfür, zulüm, isyan gibi şerli ve kötü işleri kul kesbeder, Allâhü Teâlâ dileyip yaratsa da ondan aslâ râzı olmaz. Nitekim Zümer Sûresi’nin 7. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurulmuştur -meâlen-:

Eğer küfre düşerseniz, şüphe yok ki Allah, sizden müstağnîdir (size muhtaç değildir). Bununla beraber, kulları için küfre razı olmaz. Ve eğer şükrederseniz, onun için sizden razı olur…”

Bütün insanlar, Allâhü Teâlâ’nın ferman buyurduğu bir hükmü bozmak için bir araya toplansalar, onu değiştirmeye aslâ kâdir olamazlar. Hiçbir şey, hiçbir kimse, Cenâb-ı Hakk’a bir iş yaptırmaya kâdir değildir. Cenâb-ı Hak dilerse olur. Binâenaleyh Cenâb-ı Hak, fiillerinde mecbur değildir.

Cenâb-ı Hakk’ın dilediği ve işlediği her şeyde faydalar, hikmetler vardır. Yılan, akrep, pire gibi zararlı görülen şeyleri yaratmasında dahi nice hikmetler, faydalar vardır. İyice düşünülürse belki bazı faydaları anlaşılabilir.

 

ZİLKÂDE AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Zilkâde ayı ictimâı, 19 Mayıs günü Türkiye saati ile 18.53’tedir. Ru’yet ise 20 Mayıs Türkiye saati ile 09.54’tedir.

Hilâl ilk olarak: Asya Kıtası’nın doğusundan itibaren görülmeye başlayacaktır.

Hicrî:      30Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder