24 Mayıs 2023 Çarşamba

KABİR AZÂBINDAN ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA SIĞINMALIDIR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُكُمْ مَنْ لَمْ يَتْرُكْ آخِرَتَهُ لِدُنْيَاهُ وَلَا دُنْيَاهُ لِآخِرَتِهِ وَلَمْ يَكُنْ كَلًّا عَلَى النَّاسِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  سزيك أك خيرلنز ، دنياسى إيجن آخرتنى ، آخرتى إيجن ده دنياسنى ترك أتمين و باشقاسنه يوك اولمايان كمسه در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Sizin en hayırlınız; dünyası için âhiretini, âhireti için de dünyasını terk etmeyen ve başkasına yük olmayan kimsedir.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  03  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

KABİR AZÂBINDAN ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA SIĞINMALIDIR

 

Her Müslüman, nefsin ve şeytanın şerrinden, gafletten ve kabir azâbından Allâhü Teâlâ’ya sığınmalıdır. Zira Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, bunlardan, Hazret-i Allâh’a sığınmışlardır.

Kabir azâbından Allâhü Teâlâ’ya sığınmak, kabre girmeden evvel azâptan kurtulmaya vesile olacak ameller işleyerek olur. Bu amelleri işlemek, dünyada bulunduğumuz müddetçe gayet kolaydır. Hâlbuki kabir ehli bir kerecik olsun kendilerine hayırlı amel işlemeye izin verilmesini beklerler de onlara bu izin verilmez. Sonra da hayatta olanların günlerini gaflet içinde geçirerek zâyi etmelerine hayret ederler.

Akıllı kimse, ölenlerin hâlini düşünüp ibret almalıdır. Artık kabre girildikten sonra hayırlı amellere hasret ve işleyemediklerinden dolayı pişmanlık vardır. Öyleyse mümin kimse, Rabbinin rızasını kazandıracak amellere muvaffak kılması için Allâhü Teâlâ’ya iltica etmelidir. Bu husûsta, Ebulleys Semerkandî Hazretleri buyuruyor ki: “Ey kardeşim! Günlerini zâyi etme. Çünkü bu günler senin sermayendir. Elinde sermaye mevcut olduğu müddetçe kâr etme kudretin de mevcuttur. (Hayırlı amellerin ile kazandığın) âhiret azığı, bu fânî dünya hayatında sana kıymetsiz gibi görünebilir. Fakat sen bu dünya hayatında âhiret azığını biriktirmeye çokça gayret et. Çünkü öyle bir gün gelecektir ki sana kıymetsiz gibi görünen bu azık, o gün çok azîz ve kıymetli olacaktır. O gün geldiği zaman artık âhiret azığı biriktirme imkânın da olmayacaktır.

Hazret-i Allah’tan, bizleri âhiret saadetine nâil kılmasını, orada pişman olanlar arasında bulunup da hayırlı amel işlemek için dünyaya dönmeyi talep edenlerden olmaktan bizi muhafaza eylemesini, ölümün şiddetli hâllerini bizim üzerimize ve bütün müminler üzerine kolaylaştırmasını niyâz eyleriz. Âmîn.

Hicrî:      03Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder