قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : وَإِذَا أَكَلْتَ فَابْدَأْ بِالْمِلْحِ وَاخْتِمْ بِالْمِلْحِ فَإِنَّ الْمِلْحَ شِفَاءُ سَبْعِينَ دَاءً. (الحارث)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( أى على !) بر يمك ييه جكين زمان طوز إيله باشلا و طوز إيله بتر . جونكى طوز ، يتمش ؛صطليغه شفادر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: (Ey Ali!) Bir yemek yiyeceğin zaman tuz ile başla ve tuz ile bitir. Çünkü tuz, yetmiş hastalığa şifadır.”
(Müsnedü’l-Hâris)
Hicrî: 24 Şevval 1444 Fazilet Takvim
TUZ
Tuz, kararında tüketildiği takdirde vücudumuz için çok mühim bir gıdadır. Hadîs-i şerîflerde şöyle buyurulmuştur:
“Yemekten önce ve sonra (parmak ucu ile) biraz tuz alınız.”
“Tuz, yenilen yemeğin sindirilmesine yardımcı olur, aklı artırır, alaca ve uyuz hastalığını insandan giderir.”
Tuzun ana maddesi olan sodyumun, vücudumuzdaki sıvı dengesinin düzenlenmesi, oksijen ve gıdaların taşınması ve sinirlerin elektrik faaliyetini sağlaması bakımından mühim bir vazifesi vardır.
Vücudun ihtiyacından fazla miktarda tuz kullanılması, hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser çeşitlerine sebep olabilir. Bunun yanında kemik ve göz sağlığına da menfî yönde tesir edebilir.
Bebeklerin tuz ihtiyaçları, emdikleri müddetçe, anne sütü ile karşılanır. Yetişkinler için günlük tuz ihtiyacı, yenilen gıdaların muhtevasında bulunan tabiî tuz ile sağlanabilmektedir.
Günümüzde, insanların, oldukça yüksek miktarda tuz tükettikleri, araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bilhâssa konserve edilmiş gıdalarda ve paketlenmiş yiyeceklerde fazla miktarda tuz bulunmaktadır. Bunların kullanımı, olabildiğince azaltılmalıdır. Ayrıca zeytin, peynir ve turşu gibi tuzlu gıdaların zararlarından korunmak için yanında yenilen diğer yiyeceklere tuz atılmayabilir. Mesela kahvaltıda peynir veya zeytin varsa domatese tuz konulmayabilir.
Bu bakımdan yiyecek ve içeceklere lüzumundan fazla tuz katmamalı, lezzet için tuz yerine nane, maydanoz, kekik, rezene gibi bitkiler ile sirke ve limon tercih edilmelidir.
BEYİT:
Her derdin olur çaresi, her inleyen ölmez
Her mihnete bir âhir olur, her gama pâyân.
(Ziyâ Paşa)
Hicrî: 24Şevval 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder