4 Mayıs 2023 Perşembe

EYYÂM-I BİYZ ORUCU


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : مَنْ صَامَ يَوْمًا تَطَوُّعًا لَمْ يَطَّلِعْ عَلَيْهِ أَحَدٌ لَمْ يَرْضَ اللّٰهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى لَهُ بِثَوَابٍ دُونَ الْجَنَّةِ.  (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسه ، هيج كمسنين فرقنده اولماياجاغى شكلده ( كزليه رك ) بر كون نافله اوروج طوطسه ، الله تباركه و تعالى ، اونون ايجن جنت دن باشقه بر ثوابه راضى اولماز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimse, hiç kimsenin farkında olamayacağı şekilde (gizleyerek) bir gün nafile oruç tutsa, Allâhü Tebâreke ve Teâlâ, onun için Cennet’ten başka bir sevaba razı olmaz.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  13  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

EYYÂM-I BİYZ ORUCU

 

Hicrî ayların “eyyâm-ı biyz” denilen, 13, 14 ve 15. günlerinde, üç gün oruç tutmak, müstehâbdır. İbn-i Abbas (r. anhümâ) şöyle buyurdular: “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), müsafir iken de, mukîm iken de eyyâm-ı biyz orucunu terk etmezlerdi.”

Hazret-i Ömer (r.a.), Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e şöyle suâl etti: “Yâ Resûlallah! İki gün oruç tutup bir gün yiyenin hâli nedir?” Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) “Buna kimse güç yetirebilir mi?” buyurdular.

Hazret-i Ömer (r.a.), “Bir gün oruçlu olup bir gün yiyenin hâli nedir?” diye suâl etti. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) “Bu, Hazret-i Dâvûd’un orucudur.” buyurdular.

Hazret-i Ömer (r.a.), “Bir gün oruçlu olup iki gün yiyenin hâli nedir?” diye suâl etti. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) “Buna güç yetirebilen olmasını dilerdim.” buyurdular. Sonra Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Her aydan üçer gün oruç tutarsın ve işte böyle Ramazân-ı şerîften öteki Ramazan ayına kadar, bütün günlerde oruç tutmuş olursun. Öyle umarım ki Arefe gününün orucu, Allah katında, önceki ve sonraki seneye keffâret olur. Âşûrâ gününün orucu ise önceki seneye keffâret olur.” buyurdular.

Oruç tutmanın mükâfatı hakkında birçok hadîs-i şerîf vardır:

Oruçlu olan bir kimse, bir mümin hakkında gıybet veyahut bir mümine ezâ ve cefâ etmedikçe iftar edinceye kadar ibadettedir.”

Her aydan üç gün oruç tutmak, senenin tamamında oruç tutmak gibidir. Bu üç gün eyyâm-ı biyzdır ki her (kamerî) ayın on üç, on dört ve on beşinci günleridir.’’

“Kim her (kamerî) aydan üç gün oruç tutarsa senenin tamamında oruç tutmuş olur. Allâhü Teâlâ, kitabı Kur’ân-ı Kerîm’de bunu tasdik eden âyet-i kerîmesini inzâl buyurdu. ‘Kim bir iyilik ile gelirse onun için on misli vardır.’ Bir güne, on gün sevabı vardır.”

Hicrî:      13Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder